Това разкри одит на Сметната палата, който беше публикуван вчера, съобщава в. "Сега".

Докладът обхваща както управлението на настоящия директор Никола Казаков, така и част от мандата на уволнения преди седмици Николай Чирпанлиев. .

От документа става ясно, че Държавната агенция за бежанците е била напълно неподготвена да посрещне задаващата се бежанска вълна и да интегрира влизащите у нас чужденци. Причината са - неработеща Национална програма за интеграция, оскъдно финансиране и усвояване на парите по нея, както и нередности в работата на самата агенция.

От 2011 г. до 2013 г. само 107 бежанци са завършили курсове по български или по професионално обучение.
За същия период в програмата за интеграция пък са били включени едва 256 бежанци от общо 2831, получили статут.

В бюрата по труда са били регистрирани общо 55-ма, от които само на седем им е оказано съдействие за започване на работа, а трима са били включени за обучение. За три години е платен наемът на 86 чужденци. Само 163-ма са били здравноосигурени. 152-ма са получили помощ за издаване на лични карти.

Според одита за интеграция са били отделяни само по 300 000 лв. на година въпреки рязкото нарастване на влизащите нелегално имигранти. Одиторите са заключили, че програмата е осигурявала "ограничен и незадоволителен достъп до голяма част от предвидените финансови помощи" и трудно може да се нарече национална, защото е действала само в София.

"Част от предвидените за бежанците финансови помощи не са изплащани, друга част са изплащани със закъснение, а трета са изплащани в размери по-ниски от установените на пазара", установяват от Сметната палата.

Например от отделени 3 хил. лв. за еднократна целева помощ до бежанците не е стигнал нито лев. 15 хил. лв. са били отделени и за индивидуални курсове по български език, но такива не са били финансирани. Същото се отнася и за изплащане на помощи за детски градини. Не са били реализирани и образователни посещения, курсове за професионални обучения извън ДАБ и наемането на лектор за "социална ориентация и културна адаптация".

Според данни на вицепремиера Меглена Кунева от 800 деца на бежанци тази година само 40 ходят на училище.

Бежанците не са включвани и в здравни стратегии за малцинствата в неравностойно положение, в национални програми за здравна профилактика и превенция и скринингови кампании. Установени са и пропуски във водените досиета на бежанците.

От Държавната агенция за бежанците коментираха, че са запознати само с предварителния доклад на Сметната палата и нямат забележки.