Австрия предупреди вчера, че тази седмица ще обяви ограничения за влизането през основния пункт на границата със Словения.

Изпреварвайки тези мерки, словенското министерство на вътрешните работи заяви вчера, че ограничава влизането на словенска територия. Според обществената телевизия ограниченията ще влязат в сила тази сутрин и ще позволят да се намали броят на мигрантите, преминаващи през граничния пункт Сентил на границата с Австрия, до 1000 души дневно.

Информирахме Хърватия, която е предала на двете други страни (Сърбия и Македония) от т.нар. път през Западните Балкани, заяви минстерството.

Външният министър на Хърватия Миро Ковач предупреди, че ако Австрия затвори границите за бежанци, веднага след нея същото ще направи и Словения, а Хърватия ще бъде принудена да вземе същите мерки.

Ще затворим границата си за мигранти, ако другите страни по балканския маршрут го сторят, заяви преди дни сръбският външен министър Ивица Дачич.

Херман Мур, говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, потвърди вчера през Франс прес, че серия рестриктивни мерки ще бъдат обявени тази седмица, включително дневна квота за мигранти в съответствие с това, което Германия вече прави.

Австрийското правителство през януари декларира намерението си да сведе до 35 000 души броя на кандидатите за убежище, приети в страната през 2016 година, над два пъти по-малко от 90-те хиляди през миналата година.

"Запечатване" на граници

Представители на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, Унгария и Полша, както и на България и Македония се събират днес в Прага, за да обсъдят мерки за защита на външните граници на Европейския съюз.

В срещата ще участва българският премиер Бойко Борисов, който, според негови изказвания, ще препотвърди вече изразената българска позиция за необходимост от засилена охрана на външните граници на ЕС.

"Централноевропейските лидери са готови да помогнат на балканските страни да запечатат своите граници с Гърция, за да спрат потока от мигранти в Европа", заяви чешкият министър-председател Бохуслав Соботка, с когото Бойко Борисов ще разговаря.

Въпреки възраженията на Германия тези планове ще бъдат обсъдени на срещата на върха в Прага. 

"Вишеградската четворка осъзнава колко важно е да се съсредоточим върху западнобалканския маршрут и да покажем солидарност със западнобалканските страни, и да им помогнем за защитата на техните граници", каза Соботка.

"Полицаи от страните от Вишеградската четворка вече помагат на македонската граница, готови сме да увеличим помощта си, ако е нужно", заяви чешкият премиер.

България е солидарна с Гърция и няма да се съгласи да затвори границата си, става ясно от думите на Борисов от разговора му с канцлера Ангела Меркел.  

"Горещи точки" в Гърция

Обвинявана, че не се справя с контрола по морската си граница Гърция обяви, че е завършила втория голям център за приемане и регистриране на мигранти - на остров Хиос.

Разположената в бивша фабрика близо до летището на острова т.нар. гореща точка може да подслони до 1100 души според компанията "Хеленик Петролиъм" (Hellenic Petroleum HELPE), частична собственост на гръцката държава. Тя уточни, че е оборудвала центъра съвместно с местните власти и армията. 

Приемният център в Хиос е вторият след този, който бе построен на остров Лесбос. Още три центъра са планирани за Самос, Лерос и Кос за приемане и регистрация на икономически мигранти и бежанци от военни зони, пристигащи през Егейско море от Турция. 

Предвиждаше се и петте "горещи точки" да бъдат в оперативна готовност до края на 2015 година.