Асоциацията представя резултати от национално социологическо представително проучване, обхванало 3500 работещи на възраст от 15 до 85 години.

Според служителите и работниците делът на сивата икономика е 48,6 на сто, а според населението - 58 процента.
Заплащане на ръка, неплащане на пълния размер на данъци и осигуровки и нелоялната конкуренция са сред най-честите прояви на неформална икономика в страната, сочи проучването.

Анкетираните в проучванията смятат, че основните вреди, които изрядните работодатели понасят от сивия сектор, са по-ниската рентабилност, загубата на пазарни позиции и загубата на персонал. Данните показват, че регионалните измерения на сивия сектор са различни.

Монтана е с най-висок дял на сивата икономика - 62,5 на сто, следват Бургас - с 61,3 на сто, и Ямбол - с 61,1 на сто. В столицата този процент е 41,3 на сто, а най-нисък е делът на сенчестата икономика в Кърджали - 34,2 на сто.

"52 на сто от българите, които работят в сивия сектор, са избрали сенчестата икономика, заради ниските доходи и лошата икономическа ситуация в страната. От друга страна - две трети от работодателите се оправдават с тежката административна регулация", коментира Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на асоциацията, цитирана от БНР.

За да се справи с проблема, според нея правителството трябва да ускори прилагането на директивата за закъснелите разплащания, която ше премахне тази задлъжнялост от страна на държавата към общините и бизнеса.
"Второто е подкрепа на идеята а Европейската комисия за уедняквяване на данъчната основа в страните-членки на ЕС, тъй като България е една от страните с най-ниска ставка, с най-широка данъчна основа и всъщност това прави размера на корпоративния данък ефективно около 14%.
Така че, ако се свие данъчната основа, това ще намали тежестта върху бизнеса", смята Ангелова.

По думите й, доста има да се поработи върху намалението на административните тежести към бизнеса.

Преди време стана ясно, че поне 1/5 от работещите българи са в сивия сектор на икономиката и полагат труд на черно под една или друга форма.