Въздушни нападения отнеха днес живота на най-малко 58 души в северозападната сирийска провинция Идлиб, предадоха Ройтерс  и БТА, като се позовават на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

По-рано бе съобщено за около 30 загинали, а първоначално за 18.

При атаката много хора са получили задушаване, припадъци, а на някои се е образувала пяна по устата. Според медицински източници това са признаци на атака с боен отровен газ.

Дамаск многократно е отричал да използва такива оръжия.

Нападението е било извършено тази сутрин в град Хан Шейхун и според центъра е дело на сирийски или руски военни самолети.

Опозиционната сирийска "Национална коалиция" обвини правителството на президента Башар Асад за предполагаемата атака с токсичен газ.

"Националната коалиция" настоява Съветът за сигурност (на ООН) незабавно да започне разследване и да предприеме необходимите мерки, за да гарантира, че извършителите и поддръжниците ще бъдат подведени под отговорност“, се отбелязва в изявление.

Сирийски военни източници обаче отрекоха правителствени сили да са използвали подобни оръжия, отбелязвайки, че армията в миналото не е използвала химически оръжия и няма да прибегне до тях в бъдеще.