Споразумението позволява разполагане на арабски наблюдатели в Сирия. То бе сключено в централата на Арабската лига в Кайро, съобщи БТА.

Документът е подписан от зам.-министъра на външните работи на Сирия Файсал ал Макдад и Ахмед Бен Хели, зам.-генерален секретар на Арабската лига. "Те ни посъветваха да подпишем протокола и ние послушахме съвета им", каза Муалем на пресконференция, предавана по телевизията, визирайки Русия.

Москва, която е дългогодишен съюзник на Дамаск, засили критиките си срещу кампанията на президента Башар Асад срещу протестиращите в проекторезолюция, представена пред Съвета за сигурност на ООН миналата седмица.

Сирия от седмици бавеше подписването на протокола за наблюдателите, макар че се бе съгласила с други части от плана. Арабската лига прекрати временно членството на Сирия и  обяви санкции срещу сирийския режим.

До три дни арабските наблюдатели ще започнат да пристигат в Сирия и ще посетят над 100 обекта в страната, съобщи генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби, цитиран от ДПА. Първата делегация ще бъде водена от Самир Сейф ал Язал, помощник генерален секретар на организацията. Наблюдателите ще бъдат разделени на няколко екипа от по 10 души, в това число правозащитници. Споразумението ще бъде подновявано всеки месец, каза Араби.

Шестима цивилни бяха убити днес от сирийските сили за сигурност в провинциите Дераа и Дейр аз Зур, а десетки са ранени, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Трима цивилни са убити в село Курие при картечен обстрел след сблъсъци между армията и дезертьори. Млад мъж загина при безразборна стрелба в селището Аджами в Дераа, а двама цивилни починали от раните си при нападение на силите за сигурност и армията срещу селището Хирак. Десетки са арестувани.

Десетки хиляди сирийци пък излязоха по улиците на Дамаск, за да протестират срещу смъртта на младо момиче, убито в неделя от силите за сигурност. 13-годишната Халя Мунаджид бе застреляна в гърба в историческия квартал Майдан в центъра на сирийската столица, след като силите за сигурност откриха огън по демонстрация на студенти.

Хиляди поддръжници на президента Башар Асад обаче също се събраха на голям площад в Дамаск в протест срещу наложените санкции от Арабската лига. Младите демонстранти развяват сирийски знамена и танцуват дабке (народен танц), възхвалявайки страната и президента Асад.