Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по Нова телевизия, цитиран от БГНЕС и "Фокус".
"Вместо да изхарчим дефицит от около 1,1 млрд., изхарчихме дефицит от около 360-370 млн. и затова остана разликата във фискалния резерв от около 750 млн. Това ни позволява да не влизаме в нови дългове и по време на годината да увеличим доходите в определени сектори", обещава Дянков.
Декември ни е много силен месец – и митниците, и НАП си преизпълниха бюджета - някъде с около 200 млн. лева, заяви министърът.

До края на месеца всички увеличения на доходите, залегнали в бюджета, ще станат факт. През февруари и март се очаква увеличение на заплатите и в училищата, в системата на здравеопазването, културата и армията. Вече има увеличение на заплатите в някои болници.

По думите на финансовия министър обаче и през тази година няма да има увеличение на парите за служителите на МВР и майките.
Вече сме казали, че правилната политика е да се строят нови детски градини, но диалог с майките ще има и в парламента, и при мен отново през февруари – март месец, обясни Дянков. Той смята, че доходите на полицаите са достатъчно високи и допълнително пари не трябва да има там, поне в началото на тази година.

По повод изследването на Евростат, че българите обедняват най-бързо в целия ЕС, Дянков коментира, че тема номер едно за 2013 година е безработицата. Аз съм готов да работя в насока програми за борба с трайната безработица и бедността, каза той.

На финансовия министър съм му казал, че когато сме взели решение, тогава да се изказва. Преди Нова година се изказа, че ще даваме допълнителни пари за хората и в един момент се оказа, че ги нямаме - това предупреди на 7 януари премиерът Бойко Борисов.

Думите му дойдоха след като на Богоявление - ден по-рано, Дянков обяви, че доходите ще се вдигат и изрази надежда, че до пролетта населението ще оцени това. Той се похвали, че в бюджета ще влязат още близо 770 млн. лв, които щели да дойдат от двойно по-малкия дефицит. Бюджетният дефицит на България е 370 милиона лева, което ни нарежда на 3-то място сред страните в Европейския съюз. Така по икономически показатели България се изравнява с Германия, каза тогава Симеон Дянков.