Инцидентът е станал на 1 юни на паркинг при ремонт на камион, който двамата са управлявали. Внезапно избухнал пожар, при който мъжете пострадали.

Информацията достига до българските медии сега, след като българи в Русия се мобилизират във форумите и социалните мрежи, за да помогнат на пострадалите.

Състоянието на единия български гражданин в Челябинск Стоян Проданов остава тежко. Той е в кома, на командно дишане в болницата в руския град. За лечението му са нужни допълнителни средства.

Собственикът на транспортната фирма е заминал при своите служители. Със съдействието на посолството ни, днес в Челябинск е пристигнала и съпругата на Проданов.

"Те са пътували тук, в град Челябинск, и понеже с камиона на другия шофьор - не на моя съпруг, а на другия шофьор, резервоарът му нещо е протекъл, са спрели на някакъв паркинг, на който има работилницa", разказа съпругата на пострадалия Стоян Проданов, Яна Проданова, пред БНТ.

Според разказа ѝ местен заварчик, с помощта на двамата шофьори, е свалил резервоара и е източил горивото, за да го завари. "Руснакът е трябвало да сложи някаква течност вътре, преди да почне да го заварява. Изсипал е тази течност и когато е почнал да заварява, е станал взрив", обясни Проданова.

Руският монтьор загинал на място. По-тежко пострадал е Проданов, който е и по-близо до експлозията. Въпреки сериозните изгаряния, състоянието му не се влошава вече седмица. Колегата му получил изгаряния по ръцете и краката, но е без опасност за живота.

Семейството на пострадалия в Челябинск български шофьор на ТИР не е искало средства от посолството на България в Москва, но Министерство на външните работи е готово да окаже всякакво съдействие, в рамките на възможностите си. Това заяви говорителят на Министерство на външните работи Димитър Япраков пред Фокус.

Мисията ни в Москва е в постояннен контакт с лекуващия екип, съпругата и работодателя на пострадалия български гражданин и помага с каквото може.