Д-р Лина Димитрова - първата, която е преглеждала Надежда Узунова, е трябвало да я приеме, а не да я отпраща да дойде по-късно, каза д-р Костов пред ТВ7.
По думите му това не означава вина за смъртта на жената, а само небрежност. "Ако се докаже небрежност, лекарката вероятно ще бъде уволнена. Лекарят винаги има персоналната отговорност и преди всичко трябва да бъде човек", категоричен бе обаче директорът на болницата.

Според него все още не е ясно от какво точно е починала майката, днес се чакат резултатите от аутопсията. Ако тя покаже, че има лекарска грешка, тогава и други лекари може да понесат наказателна и административна отговорност.
Един от шестимата консултанти е закъснял с около 5 минути, призна още д-р Костов. Всички петима завеждащи отделения трябва да се съберат в подобни случаи на спешен консилиум.
Той обаче добави, че ръководството на болницата само е инициирало проверки от прокуратурата и МВР.

"Искам да защитя болницата и хилядите пациенти. В "Шейново" са родени най-много деца. След смъртта на жената е имало 17 раждания въпреки стреса за лекарите след публикациите в медиите", каза още Иван Костов.
Той бе категоричен, че ръководството е заинтересовано от пълна прозрачност и близките биха могли да им потърсят съдебна отговорност по този случай.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви, че виновните по случая със смъртта на родилката в „Шейново” ще бъдат наказани.
"Най-важното нещо е капиталът на една държава, а капиталът са й хората. С този случай в „Шейново” държавата всъщност намалява с двама човека – един на практика няма да се появи, един си отива", каза още той.
Според него роднините на починалата Надежда са прави в твърденията си, че жената е размотавана.
"Тя е ходила неколкократно и вместо да бъде приета в болницата, е отпращана вкъщи. Това е пропуск на лечебното заведение", каза министърът.

Той се обяви за по-високи санкции, когато има пропуск в работата на болница, предаде „Фокус”. Трябва десетократно да се увеличи санкцията, когато имаме такъв инцидент, което не изключва възможността след това да се търси персонална съдебна отговорност, каза министърът пред журналисти.
За другия случай с починала родилка, изписана от болница - 19-годишната Деяна, д-р Стефан Константинов разкри, че глобата е 1500 лв.

По думите му аутопсията на Надежда Узунова е извършена, но са необходими допълнителни изследвания, за да се каже каква е причината за смъртта и за това ще е нужна седмица.
"Всички обяснения са взети, всички записи и изследвания, включително и от видеокамерите, които са документирали кога е идвала жената и какво се е случило", допълни здравният министър.

По-късно доц. Ралица Георгиева, завеждащ Клиника по неонатология към Университетската болница по педиатрия съобщи, че бебето на Надежда Узунова също е починало, предаде БТА. Смъртта на момиченцето е настъпила в 12.05 ч. днес, предстои да бъде извършена аутопсия, допълни доц. Георгиева. 
След раждането бебето бе в мозъчна смърт, а животът му се поддържаше изкуствено.