Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, цитиран от Дарик радио.

Трагедията с момичето започва на 12 септември т.г., когато Деяна постъпва за раждане в АГ "Шейново". След 10-часова неефективна родова дейност, лекарите израждат бебето чрез секцио. На четвъртия ден изписват родилката, но след прибирането й вкъщи, тя вдига висока температура и започва да повръща.
След това младата майка е лекувана в четири болници - АГ “Шейново”, Инфекциозна, “Пирогов” и Александровска, но на 24 октомври умира.

След жалба от близките на Деяна агенция "Медицински одит" и прокуратурата започнаха проверки.

"Хората имат право да си търсят правата, да търсят защита и да искат справедливост. Вече имам доклад по случая, посочени са определени слабости. Някога в медицината се случва дори и родилки да загубят живота си поради много тежки състояния, какъвто беше случаят с тази родилка - много тежка инфекция. Хората имат право да знаят. Министерството и „Медицински одит" работят точно за това - където има грешки, се санкционират", коментира здравният министър.

Според доклада на Агенция "Медицински одит" от болница „Шейново” Деяна Георгиева е изписана недолекувана, без ясна диагноза, не са направени всички нужни изследвания, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

В „Пирогов” на родилката не е извършена спешна операция - лапаротомия (оперативно отваряне на коремната кухина - бел.ред), каквато е налагало състоянието й – тежък патологичен процес в коремната кухина, сочат констатациите на одита. За тези пропуски двете лечебни заведения ще бъдат санкционирани според Закона за здравето.

В неделя пък пациенти, пострадали от лекарски грешки, и техните близки ще протестират пред сградата на парламента. Сред тях ще е и приятелят на починалата Деяна и баща на сина й Майкъл - Марат Михайлов.