Лидерът на социалистите Сергей Станишев обясни, че не приема трите точки на пакта да бъдат записани в Конституцията, "защото ако подобни параметри бяха записани по-миналата година, миналата година при неизпълнението на приходите нямаше как да се реализират промените в бюджета".
Според него, пактът лишава държавата от всякаква гъвкавост в данъчната и фискална политика, което е неприемливо, защото обрича България на безкрайна бедност.

По думите на Станишев, предишното правителство следвало политиките за финансова стабилност на държавата и ниско данъчно бреме без конституционни записи.

Дянков определи разговора със социалистите като конструктивен, "до съгласие обаче така и не се стигна", цитира го БГНЕС.
Според него, съгласие е постигнато по въпроса за преразпределянето на средствата през бюджета и данъчната политика, провеждани в последните десет години, включително по време на управлението на Тройната коалиция. 
Постигнато е съгласие в случай, че пактът бъде приет, той да влезе в сила от 1 януари 2012 г., а не от януари 2013 г., както предлага Дянков.
И депутатите от левицата са на мнение, че въвеждането на единни данъци не е добра мярка за България, защото ще намали конкурентоспособността на българската икономика.
Дянков бе категоричен, че на предстоящото заседание на Съвета на министрите и икономиката и финансите ще отстоява тази теза.
Някои страни от ЕС предложиха унифициране на данъците във всички страни-членки.

Дебатите ще продължат, за да убедимч всички партии, че в рамките на Пакта за финансова стабилност има достатъчно гъвкавост и достатъчно сериозност за правене на социални политики – увеличаване на финансите за образование, здравеопазване и т.н.", каза вицепремиерът.

Станишев обаче каза, че близки позиция и общо разбиране имат с Дянков само по отношение на пакта за конкурентоспособност. Германия и Франция - двете водещи страни в еврозоната, изготвиха пожелателен списък от мерки, който да бъде одобрен от държавите в еврозоната и ЕС. Предложеният от двете страни “пакт за конкурентноспособност” е насочен към елиминиране на различията в политиките, които отслабват еврозоната.

Социалистите искат да разговарят с Дянков сериозно по няколко теми – задълбочаващата се социална криза, проблемите на общините, над 40 от които вече са със запорирани сметки.
"Как така правителството, вместо да се занимава с това, което най-много вълнува и обикновения българин и бизнеса, говори за някакви политики от 2013 г. нататък", запита лидерът на БСП. По думите му, идеята за преразпределяне на средства през бюджета е като неактуална PR акция. Той обвини правителството, че обслужва само едрия капитал, заради новите изисквания към малките бакалии да бъде сложен още един фризер.