Гласуваха общо 126 депутати, от които „за” - 92, „против” – 33, и 1 „въздържал се”.

Комисията ще се състои от 13 народни представители - шест от ГЕРБ, по двама от Коалиция за България и ДПС и по един от Синята коалиция, "Атака" и от независимите депутати, предаде БТА. Председател ще е Димитър Главчев от ГЕРБ, а членове колегите му от партията Цвета Караянчева, Емил Радев, Пламен Нунев, Снежана Дукова и Румен Иванов, Ангел Найденов и Антон Кутев от левицата, Лютви Местан и Йордан Цонев от ДПС, Кирчо Димитров от сините, Венцислав Лаков от партията на Волен Сидеров и независимият Дарин Матов.

Отхвърлено беше предложението на Михаил Миков от БСП член и председател на комисията да бъде Яне Янев.
Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов пък предложи тя да бъде създадена на паритетен принцип и да да разследва и ГЕРБ, но и това не бе прието, съобщи "Фокус".

Както вече стана ясно, трима души, свързани с управляващата партия, са били свързани по различен начин с пиар бизнеса на лобиста - съветникът на премиера Юлиана Николова, Ивайло Георгиев - бивш шеф на зала "Арена Армеец", а в момента - на НДК, и експертката Росица Велкова.
Премиерът Бойко Борисов обаче беше категоричен, че ГЕРБ няма никаква връзка със сканадала, защото това са "някакви хорица", които са работили като технически лица и са изпълнявали заповеди.

"Нека всичко да бъде на масата. Става прекалено прозрачна идеята ви за втора комисия анти-Станишев. Притеснява ли ви нещо за Хохегер? Щом не – защо не подкрепяте? Защото министърът на вътрешните работи ви поръча, че комисията трябва да бъде само анти-Станишев. Докажете, че наистина искате прозрачна комисия с гласа си”, призова Миков колегите си от ГЕРБ.

Мая Манолова от левицата пък добави: "Росица Велкова продължава да е сътрудник на Хохегер и има договор с българската държава. Използвате тази комисия за наказателна акция и ще направите всичко възможно да заличите следите на вашите представители".
Депутатката призова да се направи проверка как авторите на „Градим България” спечелили 3 милиона за туристическия портал на държавата (под това мото ГЕРБ проведе предизборната си кампания - б.р.). "Плащате за политически кампании с пари на данъкоплатците и публични пари", заяви Манолова.

„Ние сме български граждани и трябва да пазим имиджа, не да се крием като щрауси в пясъка. Целта е анализ – защо този подизпълнител, какво е лъснато, какво са правили като пиар на Министерския съвет”, отвърна обаче Цвета Караянчева от ГЕРБ и добави, че опозицията няма право да говори за морал.

Сините също подкрепиха комисията, а лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че ГЕРБ са спечелили изборите с обещание за ревизия на Тройната коалиция, но такава комисия нямаше досега. "Парите, дадени на Хохегер, не са ефективно похарчени, пише и в доклада на Сметната палата", каза той, но коментира, че шефът на ДАНС по времето на Станишев - Петко Сертов, сега отговаря за борбата с корупцията, което говорело за свързани лица и непоследователност, предаде БНР. Сертов е един от зам.-шефовете на БОРКОР.

"Една от основните функции на парламента е да показва как са харчени парите на данъкоплатеца. При положение, че има комисия в австрийския парламент, която разследва подобен лобизъм и се водят множеството дебати, че бившият премиер на България е участвал в подобни срещи, смятам, че е много правилно решението", коментира по-късно пред "Фокус" и вътрешният министър.
"Аз не смятам, че трябва да се дават пари, за да замазваме пред българските граждани проблемите, или импотентността да се справиш с реалните проблеми, а да търсиш възможността да си купиш индулгенция или спокойствието и оценката от външни фактори", добави Цветан Цветанов. Според него е било по-добре с тези 1,5 млн. евро да бъдат построени три детски градини.

Самият Сергей Станишев, при чието време е сключен договорът, заяви, че няма нищо незаконно в него и обяви, че ГЕРБ са инспирирали скандала.
Жената, с която живее на семейни начала - Моника Янова, чиято пиар фирма е била подизпълнител, също каза, че няма от какво да се притеснява. Тя обяви, че я атакуват заради лидера на БСП и се закани да съди министрите Мирослав Найденов и Цветан Цветанов, които замесиха името й скандала в Австрия заради суми, които Петер Хохегер е плащал на политици.