Преди дни лидерът на ГЕРБ обяви, че е готов на компромис и да седне на една маса, за да преговаря с останалите големи партии за съгласие по основните национални приоритети.

Вчера пък президентът Росен Плевнелиев подчерта, че управляващите предпочитат да разчитат на гласа на "Атака", вместо да влязат в диалог с най-голямата опозиционна партия, която дава сигнал, че би участвала в разговори.

Борисов заявява, че е готов за диалог с всички големи политически сили. Ние сме готови да водим разговор с партия ГЕРБ в рамките на Народното събрание. Ако искат в зала „Запад”, ако искат в зала "Изток", ако искат - в пленарна зала", коментира Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Той подчерта, че имат едно единствено очакване от ГЕРБ - да си заемат мястото в парламента, защото не намира за нормално да се правят някакви неформални срещи извън него.

Лидерът на БСП каза, че още при провеждането на изборите ГЕРБ казаха, че ще искат тяхното касиране, но Конституционният съд по много категоричен начин е отхвърлил жалбата им. По думите на социалиста партията на Борисов се намира в много неудобно положение.

"Ако за г-н Плевнелиев цената да съществува това правителство е в него да влязат лица от ГЕРБ, ние не сме склонни на тази цена", категоричен бе Станишев.

На въпрос как ще коментира намерението на бившата депутатка от БСП Татяна Дончева да създаде нова лява партия от разочаровани от ръководството, Станишев отговори, че това не го притеснява.


За правителството и приоритетите


Лидерът на БСП обяви, че продължителността на живота на това правителство зависи от работата, която ще бъде свършена, и от неговата обществена полезност.

"За първи път България има програмно правителство. По наша информация, в много кратки срокове правителството ще има програма, която да отразява важните проблеми на обществото и ще я представи пред Народното събрание", каза още Станишев. 

Той бе категоричен, че актуализацията на бюджета е необходимост за държавата. По думите му причината не е някакво безконтролно харчене на публични средства, а изплащане на задълженията към бизнеса. Някои от тях, подчерта Станишев, не са финансово обезпечени от предишния кабинет.

Лидерът на БСП отбеляза, че правителството е поело задължение да се погасят ускорено тези задължения и по този начин ще се осигури запазването на работни места.

Той добави, че за левицата са важни европейските приоритети на България и първото, за което трябва да се водят разговори, е как да се избегне загубата на средства от ЕС. Посочи и ипотечните кредити, които утежнили положението на редица семейства, затова ще търсят дискусия с банковия сектор.