Станишев бе извикан днес в Националната следствена служба, за да се запознае с материалите по разследването срещу него, съобщи БТА.

То започна преди година след среща на премиера Бойко Борисов с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров (още преди да бъде арестуван - б.р.), който му занесе изтекъл в медиите секретен доклад от 2008 г., озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев".
Малко след това бившият премиер бе обвинен, че е изгубил седем секретни доклада: три - от ДАНС, два - от МВР, един - от министъра на отбраната, и един - от НАТО.

"В материалите, които ми бяха представени, няма нито едно доказателство, че е загубен който и да било от тези седем документа, за които става дума. Над някои от документите се смях от сърце", коментира той, след като стоя близо 2 часа в следствието, предаде БГНЕС.
Станишев е категоричен, че не е губил документи
Той посочи, че за повечето от тях в свидетелските показания има ясно обяснение за техния път и на кого са били предавани от него. 

Лидерът на БСП коментира, че като министър-председател чел над 3000 документа с класифицирана информация, а искат да го съдят за 7 документа или 0,2% от общия брой.
"
Не е ясно, след като всички тези институции годишно изготвят отчети по класифицираната информация защо никога за четири години не съм бил информиран за някакви документи, които липсват, до последната седмица от пребиваването ми в Министерския съвет", чуди се експремиерът.

Според него обвиненията и разследването имат подчертано политически характер.
"Нееднократно и от министър-председателя са отправяни квалификации и препоръки по същество към прокуратурата и разследващите органи", мотивира се Станишев.

Той се закани, че ако има процес, ще настоява да се гледа при открити врати, за да види обществото как едни бивш министър-председател е съден като деловодител.

На 3 ноември 2009 г. главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския  имунитет на Станишев, за да бъде разследван. Експремиерът сам се отказа от депутатската си защита.
Заради чисто минало и характера на деянието най-вероятно няма да му бъде потърсена наказателна отговорност, а ако бъде признат за виновен, ще получи административно наказание – глоба с максимален размер 5000 лева.