Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че в прагматичния, по думите му, разговор с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън не са обсъдили въпроса за икономическите санкции на Съединените щати срещу Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лавров се срещна за първи път с Тилърсън в Бон в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20.

"Срещата бе прагматична, в бизнес стил. Отбелязахме наличието на общи интереси, главно в борбата с тероризма", каза руският външен министър сред разговора си с американския държавен секретар. Той уточни, че двамата са обсъдили конфликтите в Сирия, Украйна и Афганистан.

В разговора Тилърсън потвърдил готовността, изразена от новия президент на САЩ Доналд Тръмп в телефонен разговор с руския му колега Владимир Путин, да преодолее проблемите в двустранните отношения с Русия, заяви още Лавров, цитиран от ТАСС.

"Обсъдихме ситуацията с двустранните отношения, които бяха съществено подкопани от администрацията на Обама", отбеляза руският външен министър.

Той посочи, че Путин и Тръмп ще се срещнат, когато преценят, че това е възможно.

Съветникът на руския президент по въпросите на външната политика Юрий Ушаков заяви днес, че засега не е договорена такава среща, отбелязва Ройтерс.

По въпроса за Сирия, Тилърсън изразил готовността на Съединените щати да подкрепят процеса в Астана, каза Лавров, цитиран от ТАСС. Съвместна група от представители на Русия, Турция и Иран ще следи за спазването на примирието в Сирия и може да съдейства за намирането на политическо решение на конфликта.

САЩ са заинтересовани да се включат в уреждането на конфликтите в Украйна и Афганистан, отбеляза Лавров след срещата с Тилърсън.

Американският държавен секретар заяви от своя страна, че Съединените щати са готови да работят с Русия, ако има общи сфери за сътрудничество. По думите му обаче тя трябва да спазва ангажиментите, които е поела във връзка с Украйна.

Държавният секретар на САЩ посочи, че е имал продуктивен разговор с руския външен министър, като двамата са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес.