Русия не се намесва във вътрешните работи на други страни, обяви Сергей Лавров на срещата си с Тилърсън.

Организаторите от американска страна на срещата в Бон, Германия, не позволиха на Тилърсън да завърши встъпителното си изявление, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

"Благодаря ви, господин Лавров, на мен също ми е приятно да ви видя", успя да каже държавният секретар на САЩ преди да бъде прекъснат. След това организаторите на срещата от американска страна помолиха журналистите да напуснат.

Репортер от Асошиейтед прес обаче успя да зададе въпрос. Той попита Лавров дали в Русия са обезпокоени от политическите сътресения във Вашингтон. Руският външен министър отговори лаконично, че страната му не се меси във вътрешните работи на други държави.

Преди броени дни новият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска оставката на своя съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин, след като стана ясно, че той е имал нерегламентирани разговори с руски официални представители, отбелязва Ройтерс.

Лавров посочи, че с Тилърсън имат да обсъдят цял куп въпроси, и изрази надежда двамата да установят параметрите на съвместната си работа в бъдеще.

Рекс Тилърсън заяви от своя стана, че САЩ са готови да работят с Русия, ако има общи сфери за сътрудничество, но по думите му Москва трябва да спазва ангажиментите, поети във връзка с Украйна.

"Докато търсим допирни точки, очакваме Русия да спазва ангажимента си по Минските споразумения и да работи за деескалация на насилието в Украйна", каза Тилърсън пред репортери.

Държавният секретар на САЩ посочи, че е имал продуктивна среща с Лавров, като двамата са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес. Той не съобщи други подробности освен изказванията си за Украйна и не отговори на въпроси.

Тилърсън направи изявлението си за украинската криза два дни преди четиристранната среща между германския, френския, руския и украинския министър на външните работи, която се очаква да се състои в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Тилърсън каза, че Вашингтон е готов да работи с Русия, но ще защитава интересите си в области, където може да има различия.
"Където мненията ни се разминават, САЩ ще защитават интересите и ценностите на Америка, както и нейните съюзници", заяви той.

Първата среща между новия държавен секретар на САЩ и министъра на външните работи на Русия се провежда в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20 в Бон.