Снощи бяха открити петима души от едно семейство, застреляни в апартамента им в кв. "Гоце Делчев". Възрастна жена е живеела с дъщеря си, зет си и двамата си внука. Тя е била 79-годишна, зет й е бил на 55 години, дъщерята - на 54 години, а двамата внука - на 27 и 21 години.

Продължава разследването на инцидента, съобщи тази сутрин директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Огледът на мястото на убийството е продължил през цялата нощ - повече от осем часа.
"Назначават се експертизи, иззети са обтривки от ръцете. Главната цел е да  установим кой е стрелял, тъй като категорично към този момент не можем да кажем нито как е започнал скандалът, нито как са се развили събитията и кой е останал последен жив от петимата", обясни Йорданов.

Той посочи, че всяко твърдение за евентуалния извършител на този етап е несериозно. По думите му трябва да излязат и резултатите от аутопсията.

Предполага се, че 27-годишният внук Владимир е бил с психични отклонения и той е убил близките си, а после се е самоубил.
"За Влади знаем, че има някакви отклонения, много деликатно се пазеше тази тема в семейството. Без татко си, например, не излизаше на разходка - голям мъж, по-висок от мен, последно знам, че са го водили на лекар преди месец, леля Здравка казала, че нещата с детето не са добре", обясни пред bTV съседът Емил Борисов, който пръв отваря вратата на апартамента на убитите.

Директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в кв. "Курило" д-р Цветеслава Гълъбова коментира пред БНР, че липсва грижа за психично болните.
"Те взимат лекарствата, но през деня са свободни да правят каквото си поискат. Поради липсата на тази грижа се стига до такива тежки инциденти", добави тя.

Според Гълъбова трябва да се работи по програми, които да се занимават с психично болните през свободното им време, ангажирайки ги с някакъв вид труд. В Европа и другата част на света има създадени такива програми, които функционират в дневни центрове, но трябва да бъдат разположени близко до дома на пациента, т.е. трябва да ги има във всяка община.
"Проблемът при всички тези неща, които се случват, е, че психично-здравната помощ в България така и не се реформира. Психиатричната реформа ще отнеме между 5 и 10 години, тя няма да се случи изведнъж", обясни д-р Гълъбова.

На 25 декември 32-годишен мъж с пароидна шизофрения блъсна под мотриса на метростанция „Люлин” жена. Тя беше открита 10 метра под влака, но като по чудо оцеля.

Преди няколко месеца директорът на психиатричната болницата в Раднево д-р Тодор Толев алармира, че държавните психиатрични болници имат спешна нужда от финансиране, "за да не се наложи болните да залеят страната". Той предупреди, че може да се "лее кръв".

Вижте снимки от мястото на трагедията в кв. "Гоце Делчев"

Анкета: Каква трябва да бъде според Вас адекватната психиатрична помощ?