Разследването срещу Цолов се води от Софийската градска прокуратура. Той е обвинен в опит за убийство, след като на 25 декември блъсна под мотриса на метростанция „Люлин” 48-годишната Анета Владимирова. Жената беше открита 10 метра под влака, но като по чудо оцеля. Тя е настанена в "Пирогов" със счупен таз и вътрешен кръвоизлив.

Разследващите обаче са установили, че 32-годишният мъж е с регистрация в психодиспансер.
Снощи директорът на СДВР Валери Йорданов пък съобщи, че майката на Асен Цолов е представила на полицията медицинска експертиза, според която синът й е болен от параноидна шизофрения.

Решението си да изпрати Цолов в единственото специализирано заведение за извършители на престъпления съдът мотивира след заключения на специалисти. Според психиатри Асен Цолов е извършил психиатрично мотивиран опит за убийство, като хората с подобен тип заболявания чуват гласове и музика, на които се подчиняват.

На 21 декември, четири дни преди да нападне Анета в метрото, диагностицираният с параноидна шизофрения Асен е бил посъветван да остане на лечение в клиника. Той обаче отказал.
Заболяването на Цолов е по-скоро на емоцията
, но не и на интелекта. Така специалисти обясняват дори адекватното поведение на доведения под засилена охрана в съдебната зала мъж.

Пред журналисти д-р Цветеслава Гълъбова, вещо лице по делото и зам.-председател на Българската психиатрична асоциация обясни, че според представената документация, обвиняемият страда от психично заболяване от 2002 година. Тя обясни, че по всяка вероятност Асен Цолов е спрял да пие изписаните лекарства, което е влошило състоянието му.

32-годишният Цолов ще бъде настанен в психиатрията на ловешкия затвор за изследване и лечение, съобщи БНР. Дори и да реши да обжалва настаняването си в болницата в Ловеч, жалбата на задържания не спира решението на съда от днес.
След едномесечния престой на Асен Цолов в лечебното заведение, ще бъде направена нова преценка на състоянието му и най-вече на това може ли той да носи изобщо наказателна отговорност.