Искрите между двамата прехвърчаха, след като президентът заяви, че се надява да не се налага отново да бъде "последният бушон на държавата", както са били оприличени действията му при клетвата на Венета Марковска, която той бламира. Плевнелиев добави, че не разбира защо кандидатът за конституционен съдия за пореден път е един и е издигнат от една партия, а не са трима, както е за главен прокурор.

В отговор вчера Цветанов заяви, че държавният глава има само представителни функции. "Кажете ми какво зависи от президента, на президента всичко му е позволено да говори, защото той трябва да бъде харесван и уважаван. Ако Венета Марковска не си беше подала оставката, имаше реална предпоставка и тя беше лансирана от опозицията за започване на процедура на импийчмънт, защото имаме нарушаване на конституцията", каза още той.

Днес вицепремиерът призова пред журналисти да не се смята, че когато фигури в управлението имат различно мнение, това непременно означава конфликт, предаде БГНЕС. Той каза също, че думите му показват принципна позиция за случая "Марковска". Цветанов посочи като пример факта, че на заседания на Министерския съвет често възниквали подобни спорове и допълни, че няма разминавания с Росен Плевнелив. А оценката му за функциите на държавния глава като обединител на нацията била положителна, цитира го БТА.
Министърът обаче призна, че след вчерашното си изказване не се е чувал с държавния глава.

Междувременно, след като късно вчера ГЕРБ реши да не подкрепи новата кандидатура за конституционен съдия - на Галя Гугушева, но даде още един шанс на СДС за номинация, Цветанов коментира: „ГЕРБ и СДС ще издигнат нова кандидатура, надяваме се, че тя ще бъде безспорна, обединяваща и за останалите представители в парламента. Кандидатурата ще бъде предложена от СДС”.

Той обаче подчерта, че никой не е казал, че ще има само една кандидатура и всяка от парламентарните групи може да направи своя номинация.

Нова процедура по всяка вероятност ще започне в началото или в средата на януари месец 2013 година.
На въпрос толкова ли е трудно да се намери безспорна кандидатура за Конституционния съд, Цветанов отговори: "Самият факт, че имаме този огромен дефицит за съдебната система, че оценката на обществото е с подобни показатели, означава, че има какво да се прави и точно затова са моите конкретни примери за съдебната система".

По-рано политически наблюдатели разтълкуваха коментара на вицепремиера към президента като размахване на пръст с посланието: "Слушай какво ти се казва".

Цветан Цветанов коментира и напрежението около избора на главен прокурор. След като вчера един от кандидатите - окръжният съдия на Пловдив Сотир Цацаров, заяви, че се дразни от подкрепата на премиера и вътрешния министър, Цветанов каза, че оценката му за магистрата е на база периода 2001- 2005 година, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР и са работили добре заедно с Пловдивския съд.
"Дадена е чисто професионална, обективна оценка, но явно в политическия дебат тя се интерпретира. Ще се съобразя, като всички български граждани, с решението на ВСС за избор на главен прокурор", декларира вицепремиерът.