Без ток са над 100 000 домакинства, а в 400 училища няма занятия, предаде БГНЕС.

Републиканският щаб за извънредни ситуации прие доклад, в който се казва, че правителството в Белград трябва да обяви извънредно положение. В четвъртък вечерта то бе обяно.

Вижте снимки>>>

"Ще бъдат използвани всички сили и средства за премахване на последствията от това природно бедствие. Това е най-голямата катастрофа, която някога се е случвала. Никой не може да се бори срещу водата и огъня и поради тази причина трябва да спасим живота на хората", каза сръбският премиер Александър Вучич.

Местният институт по хидрология и метеорология съобщи, че нивото на реките на територията на цялата страна продължава да се увеличава. Оттам предупреждават, че валежите ще продължат през целия ден.

Движението по главния път, свързващ Белрад със северозападната част на страната и Черна гора, беше прекъснато заради наводненията и рухването на скали.

Движението на влакове към Черна гора (югозапад) и Ниш (юг) също беше прекъснато по същите причини.

В Босна и Херцеговина властите обявиха състояние на природно бедствие заради наводненията. Извънредно положение беше обявено в редица области, най-вече в централната и североизточната част на страната, където придошлите реки предизвикаха значителни наводнения след най-проливните дъждове от 120 години насам. Най-засегнати са Сараево, Зеница, Биелина и Тузла. Стотици къщи бяха изолирани или наводнени.

Река Миляцка, която преминава през босненската столица, вчера излезе от коритото си и наводни голям район с жилищни сгради и земеделски земи.

В Хърватия метеорологичната служба Метеоаларм издаде предупреждение за почти цялата страна заради поройните дъждове и появата на бури. В северозападната и източната част на страната е обявен червен код, най-високото ниво на тревога. Още от снощи силни бури имаше в Сплит, Макарска, Трогир и Комижа.

Червен код е обявен и в Северозападна Словения, а в останалата част на страната в сила е оранжев код. Изключение е Югозападна Словения, където няма бури, съобщават местните медии.