По думите му, по въпроса има „единодушно съгласие”, предаде Си Ен Ен, цитирана от "Фокус". Гейтс предупреди за възможно разширяване на целите на мисията в Либия извън уговореното от Съвета за сигурност на ООН.

Италия не е съгласна коалицията да води война срещу Либия, заяви италианският външен министър франко Фратини, цитиран от Франс прес, предаде БТА.
Фратини каза пред журналисти в Брюксел, че срещу Либия не бива да се води война, а да се прилага стриктно резолюцията на ООН. Италия прие да участва в прилагането на резолюцията на Съвета за сигурност, за да бъде прекратен огънят и да се сложи край на насилието, каза Фратини.
Той призова НАТО трябва да поеме командването на военната операция срещу Либия, която досега бе водена от Франция, Великобритания, и САЩ.

До момента Европейският съюз така и не може да намери единен подход по отношение на въздушните удари в Либия, пише австрийският вестник „Куриер”.

Международната общност трябва да реагира единно към протичащите в Либия събития, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Жизненоважно е светът да говори в един глас по отношение на Либия. Приемането на суровите и решителни мерки стана възможно единствено благодарение на подкрепата на Арабската лига за решението на Съвета за сигурност да се въведе забранена за полети зона", каза Бан в Кайро на съвместна пресконференция с генералния секретар на Арабската лига Амр Муса.

Той пък заяви, че зачита резолюцията на ООН, позволила военни действия срещу Либия, предаде Ройтерс, като припомни, че вчера Муса направи изявления, изразяващи загриженост от предприетите от западните сили действия против Либия.
"Позицията на Арабската лига за Либия беше категорична и от първия момент ние замразихме нейното членство. Ние зачитаме резолючията на ООН и няма никакъв конфликт по това", каза той на обща пресконференция с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Кайро.

Според върховния представител на Евросъюза за външната политика Катрин Аштън, Муса бил цитиран неправилно, предаде БНР.

Протичащата в момента военна операция на западната коалиция в Либия не трябва да се превръща в окупация, заяви турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в Саудитска Арабия, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние искаме тази военна операция да приключи в най-кратък срок. Ако НАТО въведе сили в Либия, то ние имаме няколко условия. Алиансът трябва да влезе със съзнание за това, че Либия принадлежи на нейния народ, а не заради ресурсите в тази страна", заяви Ердоган.
Турският министър на отбраната Вежди Гонул каза, че турските власти са озадачени от лидерската позиция на Франция в провеждането на въздушни удари срещу Либия, предаде АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.

Днес в Брюксел има заседание на НАТО на ниво посланици, на което ще продължи обсъждането на ситуацията в Либия, съобщи Би Би Си.
Страните от Северноатлантическия алианс все още не са достигнали до единодушно мнение какви да бъдат бъдещите координирани действия на НАТО.
Алиансът подкрепи налагането на ембарго на оръжейните доставки в Либия, но решението за контролиране на спазването на забраната за полети в либийското въздушно пространство беше блокирано от Турция.

Съюзническият щурм срещу силите на Муамар Кадафи последва впечатляващо бързо, след като Съветът за сигурност на ООН разреши военни действия, пише днес британският в. "Файненшъл таймс" в статия "Единен фронт срещу Кадафи", предаде БТА.
Либийският лидер обеща продължителна война, така че съюзниците трябва да се подготвят за трайна интервенция и да останат единни въпреки обезпокоителните пропуквания в коалицията, появили се с изказването вчера на лидера на Арабската лига Амр Муса, че въздушните удари са отишли по-далеч от намеренията и използваната сила е прекалена, добавя изданието.

Подозренията за мотивите на Запада остават, макар че повечето хора в арабския свят искат Кадафи да бъде обуздан точно толкова, колкото и западните правителства. Западът трябва да внимава да не изгуби пропагандната война, посочва друг британски вестник - "Индипендънт". Както всички конфликти, в което е въвлечен Западът в днешно време, войната в Либия е несиметрична.

Либийската криза може да спаси Никола Саркози от изборно унижение. Френският президент със сигурност се нуждае от нещо, което ще предотврати възможността да се окаже трети на изборите догодина, отбелязва в. "Гардиън". Проява на лош вкус ще е да обвиняваме Саркози, че въвлича Франция в битка единствено от егоистични политически подбуди, но това няма да попречи на хора от близкото обкръжение на президента да се чудят дали операция "Одисея Зора" няма за цел да спаси кожата на човек, който преди ден-два бе обречен на изборно опозоряване.
Те може би се надяват Либия да направи за Саркози това, което войната за Фолклендските острови направи за Маргарет Тачър - миропомазването на победоносен военен лидер, заслужаващ преизбиране, пише британският всекидневник.

Дръзко и смело начинание, но пътят напред е изпълнен с опасности. Както и в Ирак, критичният въпрос е какво ще стане след свалянето на режима, посочва в. "Дейли телеграф". Несъмнено осигуряването на упълномощените с резолюцията на ООН сили е личен триумф на премиера Дейвид Камерън, не на последно място защото успя да сътрудничи така ефективно с френския президент Саркози. Не е ясно обаче дали премиерът или някой от съюзниците има последователен план какво ще се случи след падането на Кадафи, а ако имат - вероятно не искат да го огласяват.
И Саркози, и Камерън подчертаха, че не се намесват в полза на която и да било конкретна фракция и бъдещото правителство е работа на либийците. Това са напълно уместни изказвания, но е невъзможно да забравим, че съвсем същото становище изразиха президентът Джордж Буш и Тони Блеър преди да предприемат инвазията в Ирак, посочва френският в. "Фигаро".

Решението за военна намеса в Либия в защита на цивилното население взе жертва на дипломатическия фронт - френско-германският дует. Ангела Меркел реши да не подкрепи инициативата на Саркози при приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща въздушна интервенция, отбелязва в. "Лез Еко".

Последна актуализация в 15 ч.