Това обяви днес социалният министър Тотю Младенов след среща с премира Бойко Борисов и синдикатите, цитиран от bTV. Все още не е ясно колко точно служители на оръжейния завод ще останат без работа. Най-вероятно част от хората ще преминат и на 4-часов работен ден, каза министърът.

Вчера Борисов посети оръжейните заводи в Сопот, където работниците стачкуваха повече от 2 месеца заради неизплатени заплати. Дължимите суми бяха преведени едва миналата седмица, след като стана ясно, че приватизацията се проваля, а парламентът започна процедура по изваждането на ВМЗ от списъка със стратегическите предприятия, за които стратегията за продажба се одобрява от НС. Според правителството това ще даде възможност да бъдат съкратени около 900 души персонал, което ще стабилизира финансите на компанията. Синдикатите настояват цифрата да не надвишава 500 човека.
Искам гаранция за всеки работник в предприятието, че получава заплата, а ако има съкратени - че ще имат работа и пари, за да се прехранват, обяви вчера Борисов.

Натрупаните през годините задължения в завода са почти 180 милиона лева. Вече тече проверка на прокуратурата за кражби от завода, която е по сигнал на синдикатите. Настоящият директор Иван Стоенчев засега няма да бъде отстранен. Той обаче трябва да предложи спешни мерки за оздравяване на предприятието.

В същото време икономическият министър Делян Добрев се срещна със синдикатите по проблемите на завода. Стана ясно, че утре ще започне да се работи по възможностите за пренасочване на работници в други предприятия. Бюрото по труда трябва да представи на профсъюзите списък със заявки, компании и длъжности, за да може работниците да бъдат пренасочени. Все още не е ясно колко хора ще бъдат съкратени, подчерта Добрев.

Хората, които преценят, че желаят и искат една по-сигурна работа някъде другаде извън ВМЗ, да бъдат съответно пренасочени със съдействието на Бюрото по труда. Не говорим за точна цифра, няма да се уточни утре, да стане ясна точна цифра, нито пък утре ще бъдат пренасочени определен брой хора, каза министърът.

Средствата за заплати на работниците от ВМЗ-Сопот са осигурени от изплатен дълг на фирма-длъжник към завода, а не от държавния бюджет. Това обяви пред журналисти в Казанлък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той опроверга твърдението, че проблемите на фирмата са следствие от геополитически интереси. Проблемите на фирмата са от 12 години и досега никой не беше намерил решение за тях, посочи вицепремиерът и уточни, че сред виновните е и последното правителство. ВМЗ-Сопот е сред малкото оръжейни фирми в света, които работят на загуба. Като положителен пример той посочи ТЕРЕМ, която има сериозна печалба.