Магистратите потвърждават решението от април на тричленен състав на ВАС, с което беше отменено решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за уволнението на Пенгезов.

Той бе уволнен през януари заради имотния скандал в Приморско с мотива, че е нарушил правилата за професионална етика заради дъщеря му Анна Пенгезова, която се беше сдобила с имот край морето като "социално слаба". Впоследствие тя бе принудена да върне парцела.

Тогава съдът взе под внимание обясненията на свидетел, че Пенгезов не е използвал служебното си положение и не е влиял върху процедурата за отстъпване право на строеж на дъщеря му.
Сега втори състав на ВАС се съгласява с тези аргументи и добавя: "ВСС не е изложил съображения за осъществено лично негово поведение на магистрат в предприетото начинание на неговата дъщеря да придобие право на строеж, което да е установено по безспорен начин и мотивирано, каквото е изискването на Етичния кодекс и закона. Не е достатъчно ВСС само да се посочи, че е налице нарушение на кодекса, а трябва и да ги изброи".

Съдът не е счел за уличаващи данните, който ВСС са предоставили, че Пенгезов е бил уведомен за действията на своята дъщеря, която тогава е била на 19 години. Ана Пенгезова е излъгала община Приморско, давайки адрес, на който уж живее в морския град и взела 2000 лева на заем от баща си, за да плати за правото на строеж. Самите общинските служители са заявили, че не са знаели кой е бащата, предаде Mediapool.

Решението Пенгезов да бъде върнат на поста не подлежи на обжалване. Самият той твърди, че е уволнен под натиска на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Назначението на магистрата за шеф на Апелативния съд обаче бе остро критикувано от Съюза на съдиите, като беше определено като пример за порочната кадрова политика на ВСС.

С днешното решение на ВАС се отменя решение на ВСС за втори пореден ключов избор в съдебната система. В края на миналата седмица върховните магистрати отмениха назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Решението по казуса на семейната приятелка на Цветан Цветанов обаче не е окончателно и тя вече го обжалва.