Това съобщи пред "Монитор" адвокат Марин Божков, който е обществен наблюдател на спора и председател на Сдружение „Програма за достъп до правосъдие".

Проблемът ще бъде повдигнат и пред български институции - Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката.

Причината е, че ВАС не уважи молбата на кмета на града д-р Костадин Коев да се отменят решения на предходни инстанции, които даваха зелена светлина на концесията.

Според магистратите кметът се явявал трето лице и не бил  страна по спора, пради което искането му било „процесуално недопустимо“.

Това е правен абсурд – да отнемеш на общината правото да защити здравето и живота на нейните жители. Това е незачитане на основните функиции на местната власт, коментира адвокат Божков.

Заплаха за туризма

По думите му, основен принцип в административното производство е, че всяко лице, чиито интереси са засегнати от един административен акт, има право да иска отмяната му по съдебен ред.

Въпросът дали да има добив на волфрам в близост до СПА-столицата на Балканите и на България занимава вече трета година местната община, хотелиерския бизнес и неправителствени организации.

В курортния град бе събрана подписка от над  11 000 души  срещу разработването на находището, което ще навреди не само на природата, но и ще изгони туристите от района.

Отделен знак за нарастващата чувствителност на хората към рисковете за жизнената им среда бе референдумът в Трън тези дни. С него жителите на общината отхвърлиха намеренията за индустриален златодобив в района.