Това става ясно от обявеното решение на Общинската избирателна комисия.
Според него действителните гласове против златодобива са 1935 от общо 2060, т.е. 94 процента. "За" са гласували 125 души.

В 21 секции са гласували 2081 души от общо 3563 избиратели, според решението, огласено след полунощ. Така активността е 58,4 на сто. 21 от бюлетините са недействителни.

Референдумът е валиден. Общата избирателна активност при допитването в община Трън далеч  надминава прага (40%), необходим, за да бъде признато за валидно.

Към 10.00 часа избирателната активност бе 13.2%, а към 17.00 часа – 51,69 на сто.

Изборният ден продължи от 07.00 до 20.00 часа. Всички 21 избирателни секции са започнали и приключили работата си навреме, а изборният процес е преминал без сигнали за нарушения на изборните правила.

За да бъде прието решението на референдума, с "да" трябва да са отговорили повече от половината от участвалите в допитването.

Въпросът, на който гласуващите отговориха, бе: „Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?”

Хората „против“ възобновяването на мина в града, трябваше да отговорят с "да", а гражданите, подкрепящи инвестиционното предложение за златодобив - с "не".

Решението за това допитване бе взето на заседание на Общински съвет – Трън, проведено на 21 април 2017 г., припомни "Фокус". Повод бяха обявеното инвестиционно намерение и предстоящата експлоатация на находищата в община Трън, както и възникналото обществено напрежение по темата.

Инвеститор разочарован от референдума в Трън >>

Петко Ковачев: Подпъхват се документи за златодобива в Трън >>

Дайнов за референдума в Трън: В САЩ се обединиха срещу Тръмп >>