Предходната съдебна инстанция - Окръжният съд в Кюстендил, оправда тях  и друг от подсъдимите - Красимир Оков, по повдигнатите им обвинения за организиране на престъпна група за изнудване и принуда. По делото са подсъдими и още петима души, някои от които получиха присъди за нанасяне на телесни повреди и незаконно притежание на боеприпаси.

Тогава съдията по делото се мотивира, че няма доказателства срещу Галеви, а обвиненията се базират на слухове.

"Плащахме по 17 лв. на месец на такси за охрана", разказа днес в съда свидетелят Пламен Миланов, който е имал таксиметрова фирма в Дупница, предаде БГНЕС. Той започнал да плаща след инцидент, при който шофьор от неговата фирма бил бит заради това, че паркирал на пиацата на автогарата. Местата в Дупница за такситата били разпределени. По разказа на Миланов се носела мълва, че на тази пиаца се плаща на братя Галеви. След като шофьорът бил пребит, колегите му отишли да протестират пред местното МВР.

Тогава Галев се обадил на Миланов и го заплашил: "Отивай, да се махат шофьорите, защото ще пикаеш кръв". Уплашен, той се отправил към протеста, за да усмири таксиметровите шофьори. Те го послушали и се разотишли, разказа още той пред съдиите.
Последвала среща с Пламен Галев и Ангел Христов. Тогава се уговорили да плаща за охрана. Те поискали 1500 лв. на месец, но Миланов настоял да се плаща на кола, тъй като броят им варирал. По това време той имал между 60 и 80 таксита и за всяко от тях плащал по 17 лв. Парите давал на Апостол Чакалов – Тоци, близък до братята, който също е подсъдим по делото. Това продължило около 2-3 години.

Лично Галев казал на Миланов, че повече няма да плаща. Малко след това обаче бизнесмените го извикали отново в имението си и там му казали, че ще правят обща фирма, а печалбата ще се дели на две. Казали му още, че ще му изпратят съдружник – след два три дни разбрал, че това е Владимир Ангелов - Стъклето, друг техен приближен.

Миланов разказа, че не посмял да не отиде в имението, не посмял и да откаже съдружието, което не искал. Страх го било и от физическа саморазправа, и за семейството му. Така започнал да дели печалбата с бизнесмените. Първата половина дал на лична среща с тях в колата им. Останалите давал на новия си съдружник на всяко пето и двайсто число от месеца. Парите оставял на дежурните диспечерки, които ги предавали. Така било около 2 години до задържането на Ангелов.
Като компенсация за това, което взимали на Пламен Миланов, братя Галеви решили да направят бетонов възел.
"Те даваха парите, аз работех", каза още той.

Делото продължава на 29-30 юни.