Коментари - ВКС се зае с такса ”сградна инсталация” за парното | Днес.dir.bg

ВКС се зае с такса ”сградна инсталация” за парното

Върховният касационен съд (ВКС) образува дело за такса "сградна инсталация" за парното по искане на националния омбудсман Мая Манолова.

Обратно в новината

Коментари - ВКС се зае с такса ”сградна инсталация” за парното | Днес.dir.bg

Коментари

Само не разбрах, защо до момента, независимо, че има в сила Директива на ЕС от 2012, която 2015г. задължително трябваше да влезе в сила, Топлофикация не я признава и трябва да се ходи на Съд.

Ясно е, че проблема с Мошенификация София е като нож опрял вече до кокъла.И ако държавата не се намеси ,хората ще я сринат с камъни, така както французите са сринали Бастилията.

и като "срине народът държавата", както предлагаш, в Турция или в Сирия ще го натириш да живее? КАКВО Е НАРОД БЕЗ ДЪРЖАВА!? ИСКА СЕ РАЗУМ И РАБОТА А НЕ ЕМОЦИИ! Емоционалните ги смачква световния капитал - там няма емоции - ИМА ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ!!!!!!

чудно защо НИКОЙ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ НЕ КОМЕНТИРА ПРОБЛЕМА КАКТО Е НАПИСАНО - СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОНЯТИЕТО ПОТРЕБИТЕЛ . В Закона за енергетиката /в частта топлинна енергия/ се има предвид ГРУПОВО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ТОПЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ ЕДНА АБОНАТНА СТАНЦИЯ - и досега никой не е насилвал потребителите да ползуват услугата на топлофикация. Обратното - живущите в една сграда /сега се нарича етажна собственост/ ДОБРОВОЛНО С НЕОБХОДИМОТО МНОЗИНСТВО СА РЕШИЛИ ОТОПЛЕНИЕТО ИМ ДА БЪДЕ НА ТЕЦ И СА ПОДАЛИ КОЛЕКТИВНА МОЛБА ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ОТОПЛИТЕЛНАТА МРЕЖА. СЪЩОТО ПРАВИЛО ВАЖИ И ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕТО ОТ ТОПЛОФИКАЦИОННТА МРЕЖА И НИЧИЯ СВОБОДА НЕ Е БИЛА НАРУШЕНА. Щом съкооператорите в болшинство са приели да се откажат от услугата ТЕ ИМАТ ПРАВОТО ПО ЗАКОНОВ ПЪТ ДО ГО НАПРАВЯТ. Но има единици граждани, които искат - личностен избор в колективния абонамент - така както се казва в европейския документ - НО съществуват ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ В СГРАДИТЕ С ПРОЕКТИРАНИ, МОНТИРАНИ И ДЕЙСТВУВАЩИ ОТОПЛИТЕЛНИ ИНСТАЛАЦИИ ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА ЕВРОПЕЙСКАТА ДИРЕКТИВА. Техническото преустройство в някои сгради е доста скъпо и не е по силите на голяма част от живущите - затова те засега НЕ ПОДАВАТ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ ОТ ТОПЛОФИКАЦИОННАТА МРЕЖА, но някои единични консуматори, като не могат да убедят съкооператорите се , ИСКАТ ДА ГИ ПРИНУДЯТ ЧРЕЗ РЕШЕНИЕ НА ДЪРЖАНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НАСИЛСВЕНО ДА НАПРАВЯТ ДЕМОНТАЖ, ПРОЕКТИРАНЕ, УЗАКОНЯВАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ИНСТАЛАЦИЯ В СГРАДАТА, ПОЗВОЛЯВАЩА ИНДИВИДУАЛЕН ТОПЛОМЕР ЗА ЗА ВСЯКО ЖИЛИЩЕ-- КАТО ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ РАЗХОДИ ЩЕ СА НА СМЕТКАТА НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ -ТАКА СЕ ИЗДАВАТ НАТУРАЛНИТЕ АКТОВЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ И ОТНОВО ЕДИНИЧНИТЕ БОРЦИ ЗА СЛОБОДИЯ ЩЕ СА ПРИНУДЕНИ ДА ВЛЯЗАТ В КОНФЛИКТ СЪС СЪСЕДИТЕ, КОИТО И ДОСЕГА НЕ СА МОГЛИ ДА УБЕДЯТ В ИДЕЯТА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ "гадната топлофикация". ИСКАТ СЕ НЕ ЕМОЦИИ А РАЗУМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Каква услуга може да бъде принудителната продажба на загуби? Принудата е углавно престъпление според наказателния кодекс! Какъв морал може да имаш като съдия за да решиш че всички в сградата се намирали в договорни отношения за ползване на услуги? В Закона съсвсем ясно е описано как се влиза в сдружение или асоциация! Как може да твърдиш че след като си купил жилище в сграда имаща инсталация за централно отопление си длъжен да я използваш принудително, по тази логика може да ми продават и въглища, дърва , ток,газ,... принудително защото панелката ми по проект има комини и инсталация във всяка стая! Не е работа на държавата да ми определя кога , какво ,по колко , на каква цена и от кой ще купувам!!! Дали ще се отоплявам или ще стоя в панелката с кожух и ботуши си е мой личен проблем и избор! Някакви топлофикатори рецедивисти и зависимите от тях съдии не е редно да имат думата по въпроса, защото всеки се разпростира според чергата си , прави си сметката според доходите и не е длъжен да купува загуби след като не ползва основния продукт! На всички съдии, управляващи, депутати, магистрати и полицаи които участват в този принудителен рекет ще им кажа че винаги идва момент в който ще трябва да отговарят за деянията си и няма да им се размине това което правят в един момент ще заработи и срещу тях и техни близки. Почерниха ни живота през последните 25 години и да не очакват нищо добро от мен и близките ми!!!

Sm3hurk0

конкретно, точно и ясно с убедителни доводи ! +++++

ДАВАЙ МАЙЧЕ, ДАНО НЕ Е ПР

Тя дава, ама няма кой да си иска.

Sm3hurk0

Как би могло да се направи !? Дистанционното отчитане е на данни..... Ако не подадеш данни - отчита нула ! Какво да се направи за да генерираш нулеви данни е по-интересно. В задния край, който се опира на топломера има датчик, който мети температурата на радиатора в момента. В ПРЕДНИЯ край, който е към стаята има температурен датчик, който мери стайната температура. Отчита се разликата между двете температури и се пресмята от процесор и се записва в паметта на уреда. В зависимост от радиатора ( алуминиев, чугунен,брой ребра или квадратна площ), се програмира, колко да отчита ( разликата в двете температури)- опитно и с таблици, всеки производител дава описание и настройки. Единия начин за е да се обдухва радиатора с вентилатор за по-голямо КПД. Другия начин е да се загрее датчика, който мери температурата в стаята и колкото е по-малка разликата, толкова по-малко ще отчита. Вариантите са много, но идеята е да се уеднаквят температурите на двата датчика. Може да се ползва и начин, като се боядиса радиатора дебело в зоната на топломера с боя. Колкото е по-дебел слоя, термичните загуби са по-големи и няма да позволят задния датчик да се нагрее до нивото на радиатора, понеже боята е изолация. По лесно е да се загрее предния датчик до температура, която е близка или по-висока от температурата на задния датчик ! И умната, да не стопите пластмасата на лицевата част !

И що само за българите в цяла европа да не важат правилата за свобода на договаряне и за непотърсена услуга . Държава в която инвалидната пенсия е 125 лева практикува 100 от тях да се събират без договор за услуга , която не си поръчал в полза на монополист, при положение , че това е недопустимо в държави с 1200 евро минимална пенсия. Това поставя под въпрос въобще каквото и да е оправдание от съществуването на подобна държава. И не проумявам защо другарката Манолова , ако статията вярно отразява действителността, е поставила въпроса като конкуренция на вътрешни норми, след като става дума за европейско законодателство от по- висока степен и сила спрямо вътрешно държавното. Дано бъркам за това в чии интерес води делото, ако отразеното в статията е истина? Освен това Не виждам основание топлата вода да струва повече от студената. Първо на много места топлата е вторичен и на практика безплатен продукт на теца.Топлата не се консумира , а върти многократно. Не се пречиства. Единствено има нужда от допълнително подгряване, което е нищожна инвестиция на фона на хилядите абонати за които се прави това.

как го сметна че ти излезе топлата вода по-евтина от студената!!!!! И ние знаем математика и физика, но за пръв път чуваме такъв "шедьовър"

Ефтин пиар на Майчето.Нищо няма да направи.

По интресно за кого работи, след като в статията е посочено , че мотивите и са конкуренция между вътрешни норми. Докато в случая става дума за противоречие с европейски норми с по- висок ранг от местните закони.

всеки радиатор за парно е пломбиран при вентила за вход към радиатора ,моля Ви обяснете как се включва отказалия се потребител без да се отчита потребление на дистанционните топломери ,който са монтирани на радиаторите ?????? Или всичко е лъжа и измама в това дружество и кави обещетения /заплати/ се получават там,има ли бонуси и какви са ???

За сведение на съдени по бързата процедура за малки суми от "Топлофикация" ВАШИТЕ ПРИСЪДИ СА ОСПОРЯЕМИ ПОРАДИ СЛЕДНИТЕ ФАКТИ: 1/ КВАДРАТУТА(респективно обема) ВЪЗ ОСНОВА НА КОЯТО Е НАЧИСЛЕНА "ТАКСА СГРАДНА МОЩНОСТ" НЕ СЪОТВЕТСТВУВА НА РЕАЛНАТА В МОМЕНТА НА ПРИСЪДАТА. СТОЙНОСТТА НА ТАЗИ КВАДРАТУРА Е ОПРЕДЕЛЕНА СРЕДНО ПРЕДИ 40-50 одини- В МОМЕНТА ПОРАДИ ЗАТВАРЯНЕ НА БАЛКОНСКИ ПЛОЩИ В БЛОКА И ПРИОБЩЕНИ КЪМ ОТОПЛЯЕМИТЕ ОБЕМИ СА ПРЕРАЗПРЕДЕЛИИ ПРОЦЕНТИТЕ НА УЧАСТИЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ И НАЧИСЛЕНИТЕ ТАКСИ "СГРАДНА МОЩНОСТ"СА УСПОРИМИ В СЪДА. 2/ СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ Е ПРИ ИНСТАЛАЦИИ ПРИ КОИТО ЧАСТ ОТ ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩРАНГОВЕ СА СОТКРИТ МОНТАЖ- А ЧАСТ МОНТИРАНИ В КАНАЛИ В СТЕНИТЕ 3/ В ОТДЕЛНИТЕ ЕТАЖИ ДИАМЕТЪРА НА ЩРАНГОВЕТЕ Е РАЗЛИЧЕН-НАМАЛЯВА С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЕТАЖИТЕ-НАЙ-МАЛЪК Е НА ПОСЛЕДНИЯ ЕТАЖ.ОТ ТУК-РАЗЛИЧНИ "ЗАГУБИ"-т.е.РАЗЛИЧНА СГРАДНА МОЩНОСТ ЗАВИСИМОСТ ОТ ЕТАЖА. 4/ РЕАЛНО НЕ СЪЩЕСТВУВА ТОПЛОТЕХНИЧЕСКА " МЕТОДИКА "ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА "СГРАДНА ОЩНОСТ"- определя се на база % приет с гласуване в Народното събраие"от хора не виждали топлофицирано жилище. Този процент беше 12-15 %.Сага е в границитена 48-50%-нима това говори за това че реално това е изчислиа и изчислявана величина 5/НЕКА "ТОПЛОФИКАЦИЙТЕ" ПОКАЖАТ ВАЛИДНА МЕТОДИКА НА ИЗЧИСЛЕНИЕ НА "ТАКСА СГРАДНА МОЩНОСТ"БАЗИРАНА НА РЕАЛНИ ТОПЛОТЕХНИЧЕСКИ МЕТОДИКИ.

Много правилно.Допълвам само ,че и тези поставени топломери,не са измервателни уреди,не са стандартизирани и показват някакви единици,без реално покритие.Сложени за събиране на пари и веднъж годишно да ми се влачат с мръсните си обувки или миризливи крака в дома ми.И за това да им плащам ,за отчет,който не е реален

нали има дистационни топломери за отчитане ,как се включват клиенти отказали се от услугата на топлофикация и се увеличава таксата на редовните потребители.Моля обяснете или всичко е само за заблуда за печалба на Монополиста Топлофикация.???? каква е печалбата за 2015 г за това дружество.?????????????????

"Ако обаче в блока, в който живеете, някой краде парно - например обявил е нулево потребление, но си включва тайно радиаторите, сумата за сградна инсталация може да се окаже по-висока в сравнение с предишна година" НЕ ЧАКАЙТЕ ТАКЪВ ДА ВИ ЗАЩИТИ.! В УСТАТА МУ СА АРГУМЕНТИ НА ШЕФОВЕТЕ НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ"!! ПОЗОР!!! АКО НЯКОЙ КРАДЕ-РАБОТА НА "ТОПЛОИКАЦИЯ"Е ДА ГО НАКАЖЕ ! ! АКО НЯМА ХВАНАТИ- НЯМА КРАДЦИ?!? "ОМБУДСМАНА"ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!! ИНАЧЕ Е "НАШ ЧОВЕК"НАЗНАЧЕН НА ДОБРА ЗАПЛАТА И НА "СИНЕКУРНА ДЛЪЖНОСТ-КАКТО ТОЗИ "ОМБУДСМАН"

СРАВНЕТЕ КАК СЕ БОРИ МАЯ МАНОЛОВА С "ОМБУДСМАНА" НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ"-СОФИЯ. ПРЕДИ ДНИ ПОСЛЕДНИЯ НИ УБЕЖДАВАШЕ КАК МАЙКА НЕ ВКЛЮЧВА РАДИАТОРИТЕ ПОНЕЕ СЕ ОТОПЛЯВА ОТ ОТКРИТИТЕ ТРЪБИ НА СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ. ДЕЙСТВИТЕЛНО ЕДНО ПОЗОРНО ПОВЕДЕНИЕ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СЛУЧАЙТЕ НА БЛОКОВЕ В КОИТО ДО ДАДЕН ЕТАЖ ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩРАНГОВЕ СА ОТКРИТИ-НА СЛЕДВАЩИТЕ-В СТЕНИТЕ.НО ЗА ВСИЧКИ % СГРАДНА МОЩОСТ-ЕДНАКЪВ.

Услугата да ми докарат топла вода до дома не бих купил за повече от 10-20 лева на месец. Който иска може да плаща и 500 лева, но това си е негов избор и има глава на раменете си. Не виждам логика, аз да доплащам още 100 лева на доставчика , с който няма никакви договорни отношени. Напротив , виждам логика топлофикация да плаща за ползване на чужда сградна инсталация за бизнеса си.

Наемът от сградната инсталация ще рефлектира директно върху цената за крайния потребител. Плюс ДДС. Ако ти се плащат още данъци, тогава може да уредите работата с топлофикация.

Клиентите на топлофикация репресират останалите си съседи! Целия вход плаща, за да могат няколко бабета (които не могат да си позволят климатици) да се отопляват! Бабичките, като настояват за парно, трябва да поемат цялата сума, а не да ги субсидират съседите!

Отоплявам се с климатици и плащам около 250 лв., но температурата не е като за 250 лв.:), а можеби като за 150 лв. Мисля да съдя съседите за разликата то 100 лв. за стенно отопление!:)

Правителството и общината вече трябва да се лишат от топлофикация! Положението е нетърпимо! Не стига , че действат на ръба на закона! Алъш-вериша на парното нарушава куп права на гражданите! В цял свят го няма това нещо!

Хващам се на бас, че дупката, в която се завираш да спиш и да плюскаш е основното нещо, което познаваш от този "цял свят", за който се биеш в гърдите, че познаваш

Страхотна логика "като купуват жилище в топлофициран имот собствениците са наясно, че стават потребители на топлинна енергия и клиенти на топлофикация". Тръбите на топлофикациите макар и с малко, затоплят почвата, въздуха и т.н. Следователно, щом си жител на град, където има някъде нещо топлофицирано, следва да си наясно, че си потребител и ще плащаш. Пък децата дето се раждат там, направо от момента на раждането им са информирани потребители и следва да им се заформят партиди и дългове, изплащани от родителите им до навършване на пълнолетие...

Браво на Мая Манолова!!!!Удари в земята мижитурката Константин Пенчев!

Засега само по медийни изяви. Има ли нещо реално направено от нея? Засега няма. Да броим пилците наесен.

Сградната инсталация ДА СЕ ПРЕКРОИ за сметка на Топлофикация там където е вертикална в ХОРИЗОНТАЛНА и таксата за сградна инсталация ДА СЕ ФИКСИРА в закон за всички еднаква в един минимален - поносим процент!!! Само така ще има спокойствие за множеството ползватели на тази ОМРАЗНА Топлофикация!!!

Топлофикация е до абонатната станция. От там до жилищата - както искате, така си пренасяте продукта. С тръби (хоризонтални или вертикални), с шепи, с кофи - както искате. Абсурдно е топлофикация да преправя за своя сметка чужди инсталации. Защото инсталацията принадлежи на собствениците. Същото е и с ВиК инсталацията... ел. инсталацията и т.н.

Щом инсталацията принадлежи на собствениците, тогава аз я премахвам! С моята собственост мога да правя каквото си искам!

Не разбирам как може да има цял един закон който да защитава една единствена фирма макар и да е общинска. Освен това ако е общинска то това означава че всички ние сме нейни собственица а щом е така би трябвало да можем да я накараме да работи по друг начин без да ни краде по този пиратско робовладелски начин.

партизанска война ще трябва но трябва да се започне от някъде стига вече

България бе върната от Западните Велики Сили в 18 век, като станбдарт на живот на по-голямата част от населението и от това последва още по-голямо връщане в Обществено икономическото състояние на държавата ни! Държавата и устройството и са на изкуствено дишане и сърце с външен пес-мейкър! Централизирано парно отопление за населението е един считан вече за огромен лукс, за такава бедна и недоразвита страна и прост народ! По времето на социализма за отопляване на един тристаен апартамент и топла вода се плащаше не повече от 25 лева месечно в отоплителният сезон, при общ доход в семейството около тогавашни чисти 500 лв. Сега за същият апартамент, за същите услуги плащам 250 лв. месечно при доход на семейството чисти 600 лв. А, някой апологети на Колонизаторите ни твърдят, че сме достигнали, жизненото равнище от Тошово време! Достигнали сме -топки! Лъжа и ГЕРБ-аджийска безсмислена пропаганда! Все още има живи хора от онова време със запазено мислене и документи от плащане на комунални сметки! Решението е спиране на централното отопление в София и другите градове и всеки да се оправя според стандарта си на живот! Ние, българите, вече сме оскотяли хора, по-близо до животински вид, отколкото до разумни същества!

един радиатор да отделя топлина колкото вентила поставен на 3 съм пробвал темперетурата на радиатора идваш от тръбите на топлофикация е толкова колкото 300 ватов реотан монтиран в самия радиатор .Да изключим топлите дни когато темперетурата навън е 20 градуса а смотаняците надуват парното та да лапат дано го лапнат гадовете

Не мога да понасям Топлофикация. Наистина. Обаче, колкото и невероятно да звучи, за сградната инсталация са прави. Говоря специално за панелните блокове. Една 7-етажна сграда не се състои само от 3,4,5 етаж, които спокойно може да си изключат радиаторите и да се доотопляват на ток. Ако парното в една панелка се спре, апартаментите, които нямат преки съседи от всички страни, каквито и изолации да слагат, ще са толкова студени, че отоплението на ток ще е огромна цифра. Освен това, това към всеки апартамент е пусната определена мощност (8-10 кВ, говоря за тока), а те не са достатъчни за отопление изцяло на ток. Ако приемем, че в сграда на 7 етажа,по 3 апартамента на етаж- 21 апартамента, 15 се откажат, а 6 ползват парно (тези, които нямат избор), и тези 15 не плащат сградна инсталация + тръбите в банята(които са по-дебели), не виждам как останалите 6 апартамента ще плащат цялата сума сами- тя ще е непосилна. В панелките все пак не живеят милионери. Гадовете от Топлофикация, в случая прехвърлят проблема - не би трябвало да е проблем сградната инсталация, а самата цена на топлоенергията. А уважаемите съседи, които са против сградната инсталация- когато живееш в обща сграда и тя е построена по даден начин и ти реално ползваш топлината от дадена инсталация... По тяхната логика първите етажи би трябвало да искат да се махнат асансьорите, защото нямат нужда от тях.

те не те ли отопляват ами ти гако сложиш парното на едно се топлиш от тях.Абе пич има ли законни измервания за това та твърдиш по убеждение а?

Сградната инсталация е стока, която ти се натрапва без да желаеш.Ти съгласен ли си да купиш нещо, което изобщо не ти трябва? И друг въпрос: А ако не живееш в апартамента, на който си спрял парното защо трябва да плащаш? Има и други подобни въпроси.....

3евзек

Апартаментът, в който не живееш ползва и други работи, които се плащат. Например покрив. Ако протече, плащаш. Можеш ли да се откажеш от него?

Стига за са ни баламосвали с несъществени неща , технически подробности и битовизми като щрангове , абонатни, отчитане и прочие отклонявания от същественото. Парното е услуга и я ползва , който е сключил договор. Има свобода на договаряне между равноправни субекти.На който не му харесва офертата не сключва договор и не плаща. Ако топлофикация си подобри офертите ще привлече още клиенти, това е въпрос на ефективно управление и е неин проблем. За некадърността , престъпленията и допуснатите кражби, не са длъжни да плащат хората, с които няма договори и са отблъснати и не хареват услугите . Вижте колко подобриха само офертите телекомите , като ги натина потребителското евро законодателство. Само Топлтото си я кара по старому безхаберно. Само за сравнение частно парно с трима абонати излиза по-евтино от офертите на топлофикациите с десетки хиляди абонати, което говори за престъно управление на дружествата, което е проблем на Общината и Прокуратурата, а не на хората, които не искат услугата на престъпниците рекетьори , от които няма отърване вече 25 години.

Само като пример: Мой приятел с локално парно на твърдо гориво отоплява КЪЩА с9 радиатора плюс бойлер. За една година е купил 6 кубика дърва / по 60 лв./ и 3 тона въглища по 350лв. Всичко 1410 лв. В тях имат бебе ,така че се пали 24 часа. В тях винаги е като в баня! Десет радиатора/ако приравним бойлера към радиатор/ има в два ПО-ГОЛЕМИ апартамента. Питам се :Колко ли би струвало отоплението на двата апартамента? Вярно е и това ,че при его има и допълнителни разправии по доставка ,рязане и цепене на дърва ,внасяне и изнасяне... Но все пак си мисля ,че на него му излиза по-евтино.

Е, вярно е, че с тия въглища осмърдява съседите си. Ама важното е да е "тънкана"... за съседите не му пука!

3евзек

А раковите заболявания в резултат на праха, пепелта и въглеродния окис броят ли се в сметката?

Според мен, най-потърпевши от тази такса са хората, живеещи на последни етажи, които плащат еднакви суми с останалите (от по-ниските етажи, с еднаква квадратура), където обаче тръбите са с по-голям диаметър и отдават значително повече топлина. Ако някой изчисли разликата в диаметъра между тръбите на първи и на осми етаж например, ще се види ясно каква е разликата. Такава разлика има и при ползване на услугата, отново в полза на по-ниските етажи, но заплащаните суми са еднакви, тъй като се изчисляват само и единствено на база отопляема кубатура. Поредна несправедливост, уравнивиловка, наследена от миналото. Въпросът е дали може да се търси компенсация и дали тя би могла да бъде претендирана за минали периоди, респективно за какъв период има давност? Дали да се обърна към омбудсмана? Някой да ме посъветва? Ще бъда благодарен.

Който иска парно да си плаща загубите по тръбите в сградата ако иска и до самата тъпофикация негов проблем

Мая Манолова =ПРЕЗИДЕНТ

Бежанците от България без война са 10 пъти повече от бежанците в Сирия с война!!!!!!!!!!!!!!

От коментарите разбирам, колко голямо е общественото недолство срещу ТоплофикациялТолкова голямо , че търпението на гражданите е въпрос на време.Това го разбират и от управата на Топлофикация, след като се охраняват с помоща на органите на реда.Не знам дали това се разбира и от нарочената за "велик" кмет Фандъкова , която без Бойко Борисов не смее да вземе еднолично и едно решение и в същност без него не е никакъв кмет.Не съм сигурен,че и самият Бойко Борисов си дава сметка за проблема Топлофикация.Може би ако продължава така, ще го разберат един ден ,когато общественото недоволство ще прекипи и тогава ще ги изправи очи в очи срещу разгневените хора.Хей,всичките там някъде горе, събудете се от протеста на хората и ги защитете, защото те за това ви избраха а не да мълчите и да се правите на глухи!

Кражбите ги прави самата топлофикация за да има пари за партийните хранилки и за Вальо Топлото. Ха сега да ви видим г-н Лазар Панов кой ще защитите монополите ли оглавени от ДСБ и Иван Костов или народа. Но нали те за това са ви избрали да защитавате техните интереси.

Освен това се приема... че щом живеят в България, собствениците са наясно, че могат да бъдат изнудвани безнаказано и правата им няма да бъдат защитени. Направо така да го напишат, какво го увъртат.

Ако пчеличката Мая успее да премахне лази малоумна такса аз предлагам да я ИЗБЕРЕМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ - ПРОСТО ТЯ ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК НАПРАВИЛ НЕЩО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРАТА БЕЗ ОТ ТОВА ДА ИМА ПРЕКИ ОБЛАГИ .

Много сте наивни бе хораааа - нали и нейната Партия беше на власт - докато са на власт лапат от същия казан !!! Като са в опозиция са много " борбени " - хахахаха Защо не направиха нищо докато бяха на ВЛАСТ ...хммм ???

Тука не става въпрос за партия бе умник - заради такива като тебе сега си имаме това ЧУЧЕЛО за президент .

Ако я махне бъди сигурен, че няма да ти паднат сметките, защото разликата ще ти я вкарат по другите пера от сметката.

Това е истинската причина хората да не могат да си плащат нито за ТОКа , нито за ПАРНОТО, дори и Водата някой не могат да си платят пенсионерите с 300 лева пенсии и 600 лева заплати. Всичко е свързано - не могат да вземат на босия цървулите , ТЕ ни ограбиха всичко !!! По селата вилнеят банди ограбващи и убиващи за 5 лева !!! Над 50 % са под прага на бедност - демографския срив е необратим. ТОВА Е КРАЯ !!!

Аз ползвам уреди на нантехнологии икономични и красиви туй джулезо в стайте ми пречи и изушава въздуха .Това едно.Второ няма да плащам далаверите на никой.Трето никоя партия няма да се храни с мойте искарани с пот пари.Четвърто ако пробие тръба и ми съсипе вещите в апартамента кой ще плаща.Тъбите в апартамента били моя собственост казват смотаняците.Аи не си ги давам тогава аз разходи по тия тръби друг да си топли гъза няма да правя ясно.

Това е само част от причината. Основната е че услугата е бездънна яма за пари. Има огромни топлозагуби по трасетата под земята, има кражби на топлина от съседи, има кражби на пари от мениджмънт и всички по веригата, има изкуствено вдигане на цената от монополиста и неговите доставчици и поддръжка и накрая държавата също има интерес от това изтръскване на джобовете щото си пълни бюджета. Така че ниския стандарта на живот не е решаващо. Ако имаш много висок стандарт нещо ще промени ли това? Нищо! Пак ще се чустваш измамен постоянно и ще риташ срещу тази монополна услуга.

Не си мисли, че на Запад Монополите не грабят - но при по-висок стандарт , това не отнема 30-50 % от дохода и не застрашава физическото ти оцеляване - както е в БГ от 20 години

Това го кажи на Боко Тиквата и мисли за кой гласуваш следващия път .

Ако беше само Боко Тиквата ти виновен с мед да го намажем. Я кажи кой ще ти оправи стандарта? Сидеров? Станишев? Путин? ЕС? САЩ? НАТО? КОЙ? Айде стига сме ги сменяли като носни кърпи. Време е като изберем някого да го стиснем за гушата и докато не направи това, което е в интерес на народа и държавата да не пускаме. Това е решението!

че на гражданите ще им писне и няма да гледат омбуцман буцман или валката от топлофикация дето се плацикаше в джакузито с секретарките а ще ви закрие народа набързо

Топлофикация-София" ЕАД е 100 процента общинска собственост, а ОБЩИНАТА ИМА ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ, КОЯТО ИЗПОЛЗВА В ИНТЕРЕС НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ОБЩНОСТ ЧЛ.140 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

гражданите ще почнат партизанска война с вас да не се чудите

Време да се образоваме, що е то думата "Община" и какъв е смисъла й? Общината би трябвало да защитава Общите а не ЧАСТНО СОБСТВЕНИТЕ И ТОТАЛИТАРНО-КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ Интереси! Да се грижи за Здравето и Благоденствието на всички Граждани на нейна територия!А НЕ да се превръща в Рекетйор на социално слабите, безработните и бедни граждани подкрепяща единствено Монополистите: НЕК, - Топлофикация, Софийска Вода, Петрол, Лукойл, Газ, Ток, Бензин,... СЪД и Прокуратура - Нормативен Рекет и т.н... !

В България общината е средство за рекет на местно ниво.

Подържащите тъпофикация явно не им се разделя с далаверката която са направили но честните не сме бунаци да плащаме вашите далавери ясно.Който иска парно да си търси начин или да си поема разхода по загубите на тръбите другите не са му длъжни

В момента таксата за сградна инсталация в сметките за парно е включена в графата "Отопление на имот", коментира пред OFFNews един от тримата омбудсмани на клептоманът "Топлофикация София" Деян Дянков. Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание и клептоманът "Топлофикация София" е общинска собственост и няма законово основание да си назначава на топли синекурни длъжности трима неуки същества набедени за омбудсмани. Топлофикация София EАД е общинска собственост и Столичния общински съвет (СОС), който е принципал на "Топлофикация-София" нарушава чл. 140 от Конституцията, според който "Общината има право на своя собственост, която използва в интерес на териториалната общност" и Топлофикация София трябва да се използва в интерес на териториалната общност, както изисква чл. 140 от Конституцията, а не за офиси, заплати и бонуси на набедени обществени посредници на "Топлофикация София" - Ралица Петкова, Деян Дянков и Гергана Николова .

Никой не е правил изследване и изчисляване на повърхността на тръбите и излъчваната от тях енергия а по ФАЛШИВА И ИЗГОДНА ЗА МОНОПОЛИСТА ТОПЛОФИКАЦИЯ "Методика" се начисляват проценти надвишаващи над 10 пъти излъчваната от тръбите технологични загуби! Какво оправдание има Топлофикация, която продължава да начислява НЕЗАКОННО такса "Сградна Инсталация" на хората, които са си изолирали дори тръбите на парното в домовете си и отдавна не желаят да ползват услугите й /някои повече от 10 - 15 години/?! Наглостта на Мафията "Топлофикация" достига до там,че се опитва да съди семейства, които нямат парно в домовете си и топлопреносни тръби, че трябвало да плащат на Топлофикация такса "Сградна Инсталация" - случая с писателя Измирлиев?! И всички тези Закононарушения са съсзнанието и с подкрепата на Кмета на София Фъндъкова и управляващото ни "Правителството" на: Герб, ДПС, РБ, СДС ОДС ДСБ, НФСБ, ВМРО и АБВ ! Жалбите до Комисия за Енергетика, Комисията за "Защита на Потребителите", Омбудсмана, Парламента, Съюза за Защита на Потребителите са десетки Хиляди! Никой не го интересува страданието на бедните, социално слабите, не осигурените от Държавата, инвалидите и безработните хора у нас! Народен Съд за Узаконилите Рекета на Топлофикация, НЕК, Софийска Вода, БЕХ, ДЕКЕВР и Цялата Енергийна и Монополна Мафия у нас! Слугите на Монополите: Съд и Прокуратура също на Народен СЪД !

Крайно време е Рекета на "Топлофикация", узаконен чрез "Нормативни Документи" и Промени на Законите на Енергетиката да бъде преустановен! Никаква Такса "Сградна Инсталация" не дължат гражданите които не желаят и не ползват "услугите" на Топлофикация!! Топлопреносните тръби не са отоплителни тела - радиатори ! Всеки човек и семейство има правото да се откаже от този вид отопление и да предпочете по-ефективен или алтернативен вид отопление! Никой НЕ МОЖЕ да му забрани това право!Насила да карат хората да плащат за това, че някой друг си отоплява жилището е НЕ Нормално! Не поисканата "Услуга Отопление" не е редно да се заплаща! Само чрез Индивидуалните Договори нещата ще си дойдат на мястото! Без такъв Договор, никоя "Услуга" НЕ бива да бъде заплащана на сила, чрез Нормативен Рекет и "Поправки" на "Законите" в Полза на един или друг МОНОПОЛИСТ - Капиталист у нас! Топлофикация НЯМА ПРАВО ДА НАЧИСЛЯВА ЛИХВИ - това е НЕЗАКОННО! Тя не е Еврейска Банка нито има лиценз за това!

Докато има бунаци които цъкат минуси на подобни постове, НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ НИКОГА! Ще ни цакат до безкрайност дори и след смърта!

който иска парно явно има някаква далаверка и не иска да я изпуска аз не желая далавери и не ща да чувам за тях ясно да си взимат тръбите и да се махат

Разбира се, че ми е далаверка - топло жилище, ниски сметки. Преди да пуснем парното във входа, беше голям студ. И отоплението само с климатици(инверторни, Дайкин и Панасоник) ми беше значително по-скъпо. Говоря за целодневно отопление.

Браво, Мая, ти се оказа един от малкото истински мъже в тази държава!

"Сградна инсталация" всъщност са загуби при пренос. Четвърт век се дрънка тая тема, а простото решение е вертикалните тръби да се изолират добре.

Пренос в сградата. След като енергията е отчетена от топломера. Така че всички живущи в сградата си дължат плащане за нея. По правилата на цивилизованите държави.

Сложих ти +, но проблемът е как ще се контролира да не се "разопаковат" тръбите в апартаментите. Нали нямаш право да влизаш в чужда собственост.

Ако тръбите са зазидани в стената, как ще се разопаковат? Всичко е въпрос на организация, демек - акъл, а не се прави, защото в мътна вода най-лесно се лови риба.

НЕ МОЖЕ СЪСЕДА ВСИЧКИ БАЛКОНИ ОСТЪКЛИЛ ТАЙНИЧКО ОТДОЛУ ПОД РАДИАТОРА СИ ТЕГЛИЛ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРЪБИ И СИ НАПРАВИЛ ПОДОВО А ЦВЕТЯТА МУ НА БАЛКОНА ОГРОМНИ БУТАТ МОЯ А АЗ ДА ПЛАЩАМ НЕГОВИЯ МАСРАФ НЕ НЕ И НЕ ДА СЕ МАХАТ

И каква излезна тя? Пчеличката Мая Манолова е по-действена и много по-добра за ръководител и защитник на интересите на гражданите, отколкото до сега са били всички български политици.Даже в сравнение с Бойко Борисов е по-безстрашна и по-борбена,защото проблемите не я отказват от борбата.Аз съм приятно изненадан от тази млада жена,която независимо от здравословните си проблеми, като Жана Дарк се хвърли в битката срущу ламята Топлофикация.Ето една достойна жена,която знае и може да се пребори с проблемите.С характера си на боец и победител тя наистина ,може да достигне и до Президент на РБ.

Много бързаш да се радваш, още нищо не е ясно. Предишния омбудсман ни я " набута задължително тази Сградна инсталация, като я узакони пред КС. Някой неща изглеждат в полза на потребителите, но не е така - пробутват ни моркова, за да ни вземат нещо по-голямо. Ще се види с времето какво ни готвят !

Ако се въведе задължителна хоризонтална инсталация ще отпадне тая такса.

Глупости. И сега има сгради с хоризонтални инсталации, тази такса си я има. Все пак някой трябва да плати загубите от абонатната станция до жилищата ни. В нашия вход сме с хоризонтална инсталация, нямаме крадци и сметките са съвсем нормални. Никой не се оплаква и сме доволни. Не бих се отказал от Топлофикация.

АЗ ТЕЗИ НЕ ЖЕЛАЯ НИ С КРИВИ НИ С ПРАВИ С НИКАКВИ ТРЪБИ ЧЕ ДА НЕ ГИ РЕЗНА И КАТО ГИ ПОЧНА С ТЯХ ЩЕ ИМ СЕ ВИДАТ 10 СГРАДНИ ИНСТАЛАЦИИ

Доволни сте,защото загубите са минимални и няма възможност да се краде топлоенергия.....

Не мисля че, ще отпадне. Преди години, когато трябваше да се извадят едни пари от хората и да се монтират т.н. РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ, приказките бяха че: ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАТ ТОЛКОВА КОЛКОТО СА УПОТРЕБИЛИ. Около 2 години всичко беше така! После измислиха новата схема за КРАЖБА чрез сградната инсталация, и обирът започна. В момента тече и друг ОБИР ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ, чрез топлата вода която се мери в мегавати а не в кубични метри! Никак не е ясно ЗАЩО, за подгряването на 1куб.м. отиват повече отколкото е необходимо! И да отпадне сградната инсталация, и да се санират блоковете, от топлофикация отново ще изнамерят нови схеми за ОГРАБВАНЕ НА ХОРАТА.

всички тръби да се монтират хоризонтално,а не вертикално.така топломера ще е на входа на апартаментат ти и ще плащаш това което ползваш.има вече такива блокове .по света -има блокове с парно и такива които нямат.всеки избира къде да живее.стига с тая демагогия.има я само в България.

А бе идеиния , а кой ще плаща тая простотия .

те не слагат топломери а някакви измислени уреди отварял ли си го да видиш вътре термосъпротивление и един процесор който не се знае какво е програмиран в него.Трябва един път за винаги да се прикючи с тях без компромис.ДА СЕ ЗАКРИВАТ...ЕДИН ПЪТ ПЛАЩАМ ИМ СКЪПИЯ ТОК ВТОРИ ПЪТ ИЗЛИШНАТА ИМ ПАРА АЙДЕ НЕМА НУЖДА

И аз бях заблуден от тази идея, но тя води до следното: 1. Луд ремонт в сградата. Рязане на старата инсталация, къртене за нова. Поява на хоризонтални тръби из целия апартамент и загуба на жилищно площ. Проблеми на много места поради невъзможност да преминат тръбите през врати, стени, колони и шайби. 2. Обяснението, че тогава Топлофикация не може да ти надпише сметките е детинско, защото тя отново ще си начислява всички загуби в твоите сметки, пак ще има такива, които ще си направят байпаси около топломера на входа и ще крадат и накрая пак ще има сградна инсталация. Така, че решението е само едно. Достъпност (ценово) на услугата, плащане на кубатура и задължително ползване на услугата в топлофицирани сгради. Който иска да се отказва да може само при общо отказване на цялата сграда. За съжаление това е само част от решението, защото превърнаха Топлофикация в бездънна яма. Трябва още пълна смяна на тръбите по подземната мрежа за да се ограничат до минимум топлозагубите (сега са над 50% от там) и пълна смяна на всички от чистачките и техниците до генералните директори. Тогава има шанс.

Не се хващайте на поредната популистка въдица! Навсякъде в Европа и по света това са общи разходи и се заплащат от всички в сградата, независимо от това, дали са включени техните радиатори или не. Пише го и в директивите. Това е обективната истина. Всичко друго са блянове. Необосновани.

не желая да е обща и не я считам за такава ясно.Ако съседа има телефон аз GSM и той живее на последния етаж и за кабелите и за него ли да плащам вън мръсниците с свойте измислени уреди

Логично някой от топлофикация да се обади. Все пак сте пряко засегнати.

В Европа за НЕПОИСКАНА Услуга никой няма право да те задължи да плащаш!! Там 90% от хората нямат собствени жилища! А у нас е обратно!Искат и кожата от гърба да ти смъкнат! Сравни пенсията в Европа - минималната и тази у нас?! Не ми сравнявай "Европа" с България, това са различни Светове, Стандарти, Заплати и Социални Осигурявания! В Германия по новите блокове можеш да видиш слънчеви панели! Къде у нас ще видиш това?

Уж е така, да, но цяла Германия плаща т.нар. такса GEZ, по 18 евро на месец за всяко жилище - за националните радио и телевизия. И няма такива сладки като непоискана услуга.. плащаш... А колкото до таксата за сградна инсталация - единственото решение според мен е да се изолират тръбите, Топлофикация да им сложи по една пломба и да се плаща по-ниска такса за съответните по-ниски загуби на топлинна енергия. Няма как отпаднат, защото сградната инсталация не е на топлофикация, а на живущите в кооперацията.

КОЙТО ПОДЪРЖА ТЪПОФИКАЦИЯ ПОДЪРЖА КОМУНИЗМА И НЕЩЕ И СЕ ПЪНЕ ДА ВЪРВИ НАПРЕД С НОВОТО!!!!

Ти май забравяш Мая от коя партия е .

чакам решението ! Кога ще ни връщат, което са получили откакто е в сила таксата ??? Смях, нели !:)

Ако пчеличката Мая успее да премахне лази малоумна такса аз предлагам да я ИЗБЕРЕМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ - ПРОСТО ТЯ ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК НАПРАВИЛ НЕЩО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРАТА БЕЗ ОТ ТОВА ДА ИМА ПРЕКИ ОБЛАГИ .

И каква излезна тя? Пчеличката Мая Манолова е по-действена и много по-добра за ръководител и защитник на интересите на гражданите, отколкото до сега са били всички български политици.Даже в сравнение с Бойко Борисов е по-безстрашна и по-борбена,защото проблемите не я отказват от борбата.Аз съм приятно изненадан от тази млада жена,която независимо от здравословните си проблеми, като Жана Дарк се хвърли в битката срущу ламята Топлофикация.Ето една достойна жена,която знае и може да се пребори с проблемите.С характера си на боец и победител тя наистина ,може да достигне и до Президент на РБ.

Дано успее но не вярвам защото:Тя кака ти Мая нали също е участала в прокарването на тази такса и всички поправки в законите и нормативната база въз основа на която ни рекетират. Какво мислиш че прави в момента с тази инициатива да ти кажа предварително ако не се сещаш, прави същото което направи предшественика и поставя въпроса за сградна инсталация така че съда да излезе с решение в полза на топлофикация и да узаконят рекета за пореден път, на юридически език казано отварят си вратичка за да заобиколят европейска директива! Не нужно дълго да се чака за да видиш решението на "най-най-най- независимите съдии " толкова независими че от тях нищо не зависи а всичко зависи от топлофикация която командва и трите власти едните и пишат поправките в законите и наредбите , другите и ги гласуват, а третите се оправдават че такъв видиш ли бил закона и за това се занимавали със съдебен рекет, абе пародия на държава.

"в същото време това (номера със сгр.инст.) се счита за непоискана услуга според Закона за защита на потребителите, който според Манолова е по-висшият" Политически противник съм на партията на омбутсман Манолова- БСП. Но респект пред каката за това, че бръкна в гнездото на осите от софийската топлофикация- ако успее ще й простя Костинбродската афера ;-)))

Тая афера ще я прощаваш на Боко , а не на БСП малоумник заблуден .

Коментари - ВКС се зае с такса ”сградна инсталация” за парното | Днес.dir.bg

ВКС се зае с такса ”сградна инсталация” за парното

Върховният касационен съд (ВКС) образува дело за такса "сградна инсталация" за парното по искане на националния омбудсман Мая Манолова.

Обратно в новината

Коментари - ВКС се зае с такса ”сградна инсталация” за парното | Днес.dir.bg

Коментари

Само не разбрах, защо до момента, независимо, че има в сила Директива на ЕС от 2012, която 2015г. задължително трябваше да влезе в сила, Топлофикация не я признава и трябва да се ходи на Съд.

Ясно е, че проблема с Мошенификация София е като нож опрял вече до кокъла.И ако държавата не се намеси ,хората ще я сринат с камъни, така както французите са сринали Бастилията.

и като "срине народът държавата", както предлагаш, в Турция или в Сирия ще го натириш да живее? КАКВО Е НАРОД БЕЗ ДЪРЖАВА!? ИСКА СЕ РАЗУМ И РАБОТА А НЕ ЕМОЦИИ! Емоционалните ги смачква световния капитал - там няма емоции - ИМА ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ!!!!!!

чудно защо НИКОЙ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ НЕ КОМЕНТИРА ПРОБЛЕМА КАКТО Е НАПИСАНО - СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОНЯТИЕТО ПОТРЕБИТЕЛ . В Закона за енергетиката /в частта топлинна енергия/ се има предвид ГРУПОВО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ТОПЛ. ЕНЕРГИЯ ОТ ЕДНА АБОНАТНА СТАНЦИЯ - и досега никой не е насилвал потребителите да ползуват услугата на топлофикация. Обратното - живущите в една сграда /сега се нарича етажна собственост/ ДОБРОВОЛНО С НЕОБХОДИМОТО МНОЗИНСТВО СА РЕШИЛИ ОТОПЛЕНИЕТО ИМ ДА БЪДЕ НА ТЕЦ И СА ПОДАЛИ КОЛЕКТИВНА МОЛБА ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ОТОПЛИТЕЛНАТА МРЕЖА. СЪЩОТО ПРАВИЛО ВАЖИ И ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕТО ОТ ТОПЛОФИКАЦИОННТА МРЕЖА И НИЧИЯ СВОБОДА НЕ Е БИЛА НАРУШЕНА. Щом съкооператорите в болшинство са приели да се откажат от услугата ТЕ ИМАТ ПРАВОТО ПО ЗАКОНОВ ПЪТ ДО ГО НАПРАВЯТ. Но има единици граждани, които искат - личностен избор в колективния абонамент - така както се казва в европейския документ - НО съществуват ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ В СГРАДИТЕ С ПРОЕКТИРАНИ, МОНТИРАНИ И ДЕЙСТВУВАЩИ ОТОПЛИТЕЛНИ ИНСТАЛАЦИИ ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА ЕВРОПЕЙСКАТА ДИРЕКТИВА. Техническото преустройство в някои сгради е доста скъпо и не е по силите на голяма част от живущите - затова те засега НЕ ПОДАВАТ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ ОТ ТОПЛОФИКАЦИОННАТА МРЕЖА, но някои единични консуматори, като не могат да убедят съкооператорите се , ИСКАТ ДА ГИ ПРИНУДЯТ ЧРЕЗ РЕШЕНИЕ НА ДЪРЖАНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НАСИЛСВЕНО ДА НАПРАВЯТ ДЕМОНТАЖ, ПРОЕКТИРАНЕ, УЗАКОНЯВАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ИНСТАЛАЦИЯ В СГРАДАТА, ПОЗВОЛЯВАЩА ИНДИВИДУАЛЕН ТОПЛОМЕР ЗА ЗА ВСЯКО ЖИЛИЩЕ-- КАТО ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ РАЗХОДИ ЩЕ СА НА СМЕТКАТА НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ -ТАКА СЕ ИЗДАВАТ НАТУРАЛНИТЕ АКТОВЕ ЗА СОБСТВЕНОСТ И ОТНОВО ЕДИНИЧНИТЕ БОРЦИ ЗА СЛОБОДИЯ ЩЕ СА ПРИНУДЕНИ ДА ВЛЯЗАТ В КОНФЛИКТ СЪС СЪСЕДИТЕ, КОИТО И ДОСЕГА НЕ СА МОГЛИ ДА УБЕДЯТ В ИДЕЯТА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ "гадната топлофикация". ИСКАТ СЕ НЕ ЕМОЦИИ А РАЗУМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Каква услуга може да бъде принудителната продажба на загуби? Принудата е углавно престъпление според наказателния кодекс! Какъв морал може да имаш като съдия за да решиш че всички в сградата се намирали в договорни отношения за ползване на услуги? В Закона съсвсем ясно е описано как се влиза в сдружение или асоциация! Как може да твърдиш че след като си купил жилище в сграда имаща инсталация за централно отопление си длъжен да я използваш принудително, по тази логика може да ми продават и въглища, дърва , ток,газ,... принудително защото панелката ми по проект има комини и инсталация във всяка стая! Не е работа на държавата да ми определя кога , какво ,по колко , на каква цена и от кой ще купувам!!! Дали ще се отоплявам или ще стоя в панелката с кожух и ботуши си е мой личен проблем и избор! Някакви топлофикатори рецедивисти и зависимите от тях съдии не е редно да имат думата по въпроса, защото всеки се разпростира според чергата си , прави си сметката според доходите и не е длъжен да купува загуби след като не ползва основния продукт! На всички съдии, управляващи, депутати, магистрати и полицаи които участват в този принудителен рекет ще им кажа че винаги идва момент в който ще трябва да отговарят за деянията си и няма да им се размине това което правят в един момент ще заработи и срещу тях и техни близки. Почерниха ни живота през последните 25 години и да не очакват нищо добро от мен и близките ми!!!

Sm3hurk0

конкретно, точно и ясно с убедителни доводи ! +++++

ДАВАЙ МАЙЧЕ, ДАНО НЕ Е ПР

Тя дава, ама няма кой да си иска.

Sm3hurk0

Как би могло да се направи !? Дистанционното отчитане е на данни..... Ако не подадеш данни - отчита нула ! Какво да се направи за да генерираш нулеви данни е по-интересно. В задния край, който се опира на топломера има датчик, който мети температурата на радиатора в момента. В ПРЕДНИЯ край, който е към стаята има температурен датчик, който мери стайната температура. Отчита се разликата между двете температури и се пресмята от процесор и се записва в паметта на уреда. В зависимост от радиатора ( алуминиев, чугунен,брой ребра или квадратна площ), се програмира, колко да отчита ( разликата в двете температури)- опитно и с таблици, всеки производител дава описание и настройки. Единия начин за е да се обдухва радиатора с вентилатор за по-голямо КПД. Другия начин е да се загрее датчика, който мери температурата в стаята и колкото е по-малка разликата, толкова по-малко ще отчита. Вариантите са много, но идеята е да се уеднаквят температурите на двата датчика. Може да се ползва и начин, като се боядиса радиатора дебело в зоната на топломера с боя. Колкото е по-дебел слоя, термичните загуби са по-големи и няма да позволят задния датчик да се нагрее до нивото на радиатора, понеже боята е изолация. По лесно е да се загрее предния датчик до температура, която е близка или по-висока от температурата на задния датчик ! И умната, да не стопите пластмасата на лицевата част !

И що само за българите в цяла европа да не важат правилата за свобода на договаряне и за непотърсена услуга . Държава в която инвалидната пенсия е 125 лева практикува 100 от тях да се събират без договор за услуга , която не си поръчал в полза на монополист, при положение , че това е недопустимо в държави с 1200 евро минимална пенсия. Това поставя под въпрос въобще каквото и да е оправдание от съществуването на подобна държава. И не проумявам защо другарката Манолова , ако статията вярно отразява действителността, е поставила въпроса като конкуренция на вътрешни норми, след като става дума за европейско законодателство от по- висока степен и сила спрямо вътрешно държавното. Дано бъркам за това в чии интерес води делото, ако отразеното в статията е истина? Освен това Не виждам основание топлата вода да струва повече от студената. Първо на много места топлата е вторичен и на практика безплатен продукт на теца.Топлата не се консумира , а върти многократно. Не се пречиства. Единствено има нужда от допълнително подгряване, което е нищожна инвестиция на фона на хилядите абонати за които се прави това.

как го сметна че ти излезе топлата вода по-евтина от студената!!!!! И ние знаем математика и физика, но за пръв път чуваме такъв "шедьовър"

Ефтин пиар на Майчето.Нищо няма да направи.

По интресно за кого работи, след като в статията е посочено , че мотивите и са конкуренция между вътрешни норми. Докато в случая става дума за противоречие с европейски норми с по- висок ранг от местните закони.

всеки радиатор за парно е пломбиран при вентила за вход към радиатора ,моля Ви обяснете как се включва отказалия се потребител без да се отчита потребление на дистанционните топломери ,който са монтирани на радиаторите ?????? Или всичко е лъжа и измама в това дружество и кави обещетения /заплати/ се получават там,има ли бонуси и какви са ???

За сведение на съдени по бързата процедура за малки суми от "Топлофикация" ВАШИТЕ ПРИСЪДИ СА ОСПОРЯЕМИ ПОРАДИ СЛЕДНИТЕ ФАКТИ: 1/ КВАДРАТУТА(респективно обема) ВЪЗ ОСНОВА НА КОЯТО Е НАЧИСЛЕНА "ТАКСА СГРАДНА МОЩНОСТ" НЕ СЪОТВЕТСТВУВА НА РЕАЛНАТА В МОМЕНТА НА ПРИСЪДАТА. СТОЙНОСТТА НА ТАЗИ КВАДРАТУРА Е ОПРЕДЕЛЕНА СРЕДНО ПРЕДИ 40-50 одини- В МОМЕНТА ПОРАДИ ЗАТВАРЯНЕ НА БАЛКОНСКИ ПЛОЩИ В БЛОКА И ПРИОБЩЕНИ КЪМ ОТОПЛЯЕМИТЕ ОБЕМИ СА ПРЕРАЗПРЕДЕЛИИ ПРОЦЕНТИТЕ НА УЧАСТИЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ И НАЧИСЛЕНИТЕ ТАКСИ "СГРАДНА МОЩНОСТ"СА УСПОРИМИ В СЪДА. 2/ СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ Е ПРИ ИНСТАЛАЦИИ ПРИ КОИТО ЧАСТ ОТ ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩРАНГОВЕ СА СОТКРИТ МОНТАЖ- А ЧАСТ МОНТИРАНИ В КАНАЛИ В СТЕНИТЕ 3/ В ОТДЕЛНИТЕ ЕТАЖИ ДИАМЕТЪРА НА ЩРАНГОВЕТЕ Е РАЗЛИЧЕН-НАМАЛЯВА С УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЕТАЖИТЕ-НАЙ-МАЛЪК Е НА ПОСЛЕДНИЯ ЕТАЖ.ОТ ТУК-РАЗЛИЧНИ "ЗАГУБИ"-т.е.РАЗЛИЧНА СГРАДНА МОЩНОСТ ЗАВИСИМОСТ ОТ ЕТАЖА. 4/ РЕАЛНО НЕ СЪЩЕСТВУВА ТОПЛОТЕХНИЧЕСКА " МЕТОДИКА "ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА "СГРАДНА ОЩНОСТ"- определя се на база % приет с гласуване в Народното събраие"от хора не виждали топлофицирано жилище. Този процент беше 12-15 %.Сага е в границитена 48-50%-нима това говори за това че реално това е изчислиа и изчислявана величина 5/НЕКА "ТОПЛОФИКАЦИЙТЕ" ПОКАЖАТ ВАЛИДНА МЕТОДИКА НА ИЗЧИСЛЕНИЕ НА "ТАКСА СГРАДНА МОЩНОСТ"БАЗИРАНА НА РЕАЛНИ ТОПЛОТЕХНИЧЕСКИ МЕТОДИКИ.

Много правилно.Допълвам само ,че и тези поставени топломери,не са измервателни уреди,не са стандартизирани и показват някакви единици,без реално покритие.Сложени за събиране на пари и веднъж годишно да ми се влачат с мръсните си обувки или миризливи крака в дома ми.И за това да им плащам ,за отчет,който не е реален

нали има дистационни топломери за отчитане ,как се включват клиенти отказали се от услугата на топлофикация и се увеличава таксата на редовните потребители.Моля обяснете или всичко е само за заблуда за печалба на Монополиста Топлофикация.???? каква е печалбата за 2015 г за това дружество.?????????????????

"Ако обаче в блока, в който живеете, някой краде парно - например обявил е нулево потребление, но си включва тайно радиаторите, сумата за сградна инсталация може да се окаже по-висока в сравнение с предишна година" НЕ ЧАКАЙТЕ ТАКЪВ ДА ВИ ЗАЩИТИ.! В УСТАТА МУ СА АРГУМЕНТИ НА ШЕФОВЕТЕ НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ"!! ПОЗОР!!! АКО НЯКОЙ КРАДЕ-РАБОТА НА "ТОПЛОИКАЦИЯ"Е ДА ГО НАКАЖЕ ! ! АКО НЯМА ХВАНАТИ- НЯМА КРАДЦИ?!? "ОМБУДСМАНА"ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!! ИНАЧЕ Е "НАШ ЧОВЕК"НАЗНАЧЕН НА ДОБРА ЗАПЛАТА И НА "СИНЕКУРНА ДЛЪЖНОСТ-КАКТО ТОЗИ "ОМБУДСМАН"

СРАВНЕТЕ КАК СЕ БОРИ МАЯ МАНОЛОВА С "ОМБУДСМАНА" НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ"-СОФИЯ. ПРЕДИ ДНИ ПОСЛЕДНИЯ НИ УБЕЖДАВАШЕ КАК МАЙКА НЕ ВКЛЮЧВА РАДИАТОРИТЕ ПОНЕЕ СЕ ОТОПЛЯВА ОТ ОТКРИТИТЕ ТРЪБИ НА СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ. ДЕЙСТВИТЕЛНО ЕДНО ПОЗОРНО ПОВЕДЕНИЕ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СЛУЧАЙТЕ НА БЛОКОВЕ В КОИТО ДО ДАДЕН ЕТАЖ ВЕРТИКАЛНИТЕ ЩРАНГОВЕ СА ОТКРИТИ-НА СЛЕДВАЩИТЕ-В СТЕНИТЕ.НО ЗА ВСИЧКИ % СГРАДНА МОЩОСТ-ЕДНАКЪВ.

Услугата да ми докарат топла вода до дома не бих купил за повече от 10-20 лева на месец. Който иска може да плаща и 500 лева, но това си е негов избор и има глава на раменете си. Не виждам логика, аз да доплащам още 100 лева на доставчика , с който няма никакви договорни отношени. Напротив , виждам логика топлофикация да плаща за ползване на чужда сградна инсталация за бизнеса си.

Наемът от сградната инсталация ще рефлектира директно върху цената за крайния потребител. Плюс ДДС. Ако ти се плащат още данъци, тогава може да уредите работата с топлофикация.

Клиентите на топлофикация репресират останалите си съседи! Целия вход плаща, за да могат няколко бабета (които не могат да си позволят климатици) да се отопляват! Бабичките, като настояват за парно, трябва да поемат цялата сума, а не да ги субсидират съседите!

Отоплявам се с климатици и плащам около 250 лв., но температурата не е като за 250 лв.:), а можеби като за 150 лв. Мисля да съдя съседите за разликата то 100 лв. за стенно отопление!:)

Правителството и общината вече трябва да се лишат от топлофикация! Положението е нетърпимо! Не стига , че действат на ръба на закона! Алъш-вериша на парното нарушава куп права на гражданите! В цял свят го няма това нещо!

Хващам се на бас, че дупката, в която се завираш да спиш и да плюскаш е основното нещо, което познаваш от този "цял свят", за който се биеш в гърдите, че познаваш

Страхотна логика "като купуват жилище в топлофициран имот собствениците са наясно, че стават потребители на топлинна енергия и клиенти на топлофикация". Тръбите на топлофикациите макар и с малко, затоплят почвата, въздуха и т.н. Следователно, щом си жител на град, където има някъде нещо топлофицирано, следва да си наясно, че си потребител и ще плащаш. Пък децата дето се раждат там, направо от момента на раждането им са информирани потребители и следва да им се заформят партиди и дългове, изплащани от родителите им до навършване на пълнолетие...

Браво на Мая Манолова!!!!Удари в земята мижитурката Константин Пенчев!

Засега само по медийни изяви. Има ли нещо реално направено от нея? Засега няма. Да броим пилците наесен.

Сградната инсталация ДА СЕ ПРЕКРОИ за сметка на Топлофикация там където е вертикална в ХОРИЗОНТАЛНА и таксата за сградна инсталация ДА СЕ ФИКСИРА в закон за всички еднаква в един минимален - поносим процент!!! Само така ще има спокойствие за множеството ползватели на тази ОМРАЗНА Топлофикация!!!

Топлофикация е до абонатната станция. От там до жилищата - както искате, така си пренасяте продукта. С тръби (хоризонтални или вертикални), с шепи, с кофи - както искате. Абсурдно е топлофикация да преправя за своя сметка чужди инсталации. Защото инсталацията принадлежи на собствениците. Същото е и с ВиК инсталацията... ел. инсталацията и т.н.

Щом инсталацията принадлежи на собствениците, тогава аз я премахвам! С моята собственост мога да правя каквото си искам!

Не разбирам как може да има цял един закон който да защитава една единствена фирма макар и да е общинска. Освен това ако е общинска то това означава че всички ние сме нейни собственица а щом е така би трябвало да можем да я накараме да работи по друг начин без да ни краде по този пиратско робовладелски начин.

партизанска война ще трябва но трябва да се започне от някъде стига вече

България бе върната от Западните Велики Сили в 18 век, като станбдарт на живот на по-голямата част от населението и от това последва още по-голямо връщане в Обществено икономическото състояние на държавата ни! Държавата и устройството и са на изкуствено дишане и сърце с външен пес-мейкър! Централизирано парно отопление за населението е един считан вече за огромен лукс, за такава бедна и недоразвита страна и прост народ! По времето на социализма за отопляване на един тристаен апартамент и топла вода се плащаше не повече от 25 лева месечно в отоплителният сезон, при общ доход в семейството около тогавашни чисти 500 лв. Сега за същият апартамент, за същите услуги плащам 250 лв. месечно при доход на семейството чисти 600 лв. А, някой апологети на Колонизаторите ни твърдят, че сме достигнали, жизненото равнище от Тошово време! Достигнали сме -топки! Лъжа и ГЕРБ-аджийска безсмислена пропаганда! Все още има живи хора от онова време със запазено мислене и документи от плащане на комунални сметки! Решението е спиране на централното отопление в София и другите градове и всеки да се оправя според стандарта си на живот! Ние, българите, вече сме оскотяли хора, по-близо до животински вид, отколкото до разумни същества!

един радиатор да отделя топлина колкото вентила поставен на 3 съм пробвал темперетурата на радиатора идваш от тръбите на топлофикация е толкова колкото 300 ватов реотан монтиран в самия радиатор .Да изключим топлите дни когато темперетурата навън е 20 градуса а смотаняците надуват парното та да лапат дано го лапнат гадовете

Не мога да понасям Топлофикация. Наистина. Обаче, колкото и невероятно да звучи, за сградната инсталация са прави. Говоря специално за панелните блокове. Една 7-етажна сграда не се състои само от 3,4,5 етаж, които спокойно може да си изключат радиаторите и да се доотопляват на ток. Ако парното в една панелка се спре, апартаментите, които нямат преки съседи от всички страни, каквито и изолации да слагат, ще са толкова студени, че отоплението на ток ще е огромна цифра. Освен това, това към всеки апартамент е пусната определена мощност (8-10 кВ, говоря за тока), а те не са достатъчни за отопление изцяло на ток. Ако приемем, че в сграда на 7 етажа,по 3 апартамента на етаж- 21 апартамента, 15 се откажат, а 6 ползват парно (тези, които нямат избор), и тези 15 не плащат сградна инсталация + тръбите в банята(които са по-дебели), не виждам как останалите 6 апартамента ще плащат цялата сума сами- тя ще е непосилна. В панелките все пак не живеят милионери. Гадовете от Топлофикация, в случая прехвърлят проблема - не би трябвало да е проблем сградната инсталация, а самата цена на топлоенергията. А уважаемите съседи, които са против сградната инсталация- когато живееш в обща сграда и тя е построена по даден начин и ти реално ползваш топлината от дадена инсталация... По тяхната логика първите етажи би трябвало да искат да се махнат асансьорите, защото нямат нужда от тях.

те не те ли отопляват ами ти гако сложиш парното на едно се топлиш от тях.Абе пич има ли законни измервания за това та твърдиш по убеждение а?

Сградната инсталация е стока, която ти се натрапва без да желаеш.Ти съгласен ли си да купиш нещо, което изобщо не ти трябва? И друг въпрос: А ако не живееш в апартамента, на който си спрял парното защо трябва да плащаш? Има и други подобни въпроси.....

3евзек

Апартаментът, в който не живееш ползва и други работи, които се плащат. Например покрив. Ако протече, плащаш. Можеш ли да се откажеш от него?

Стига за са ни баламосвали с несъществени неща , технически подробности и битовизми като щрангове , абонатни, отчитане и прочие отклонявания от същественото. Парното е услуга и я ползва , който е сключил договор. Има свобода на договаряне между равноправни субекти.На който не му харесва офертата не сключва договор и не плаща. Ако топлофикация си подобри офертите ще привлече още клиенти, това е въпрос на ефективно управление и е неин проблем. За некадърността , престъпленията и допуснатите кражби, не са длъжни да плащат хората, с които няма договори и са отблъснати и не хареват услугите . Вижте колко подобриха само офертите телекомите , като ги натина потребителското евро законодателство. Само Топлтото си я кара по старому безхаберно. Само за сравнение частно парно с трима абонати излиза по-евтино от офертите на топлофикациите с десетки хиляди абонати, което говори за престъно управление на дружествата, което е проблем на Общината и Прокуратурата, а не на хората, които не искат услугата на престъпниците рекетьори , от които няма отърване вече 25 години.

Само като пример: Мой приятел с локално парно на твърдо гориво отоплява КЪЩА с9 радиатора плюс бойлер. За една година е купил 6 кубика дърва / по 60 лв./ и 3 тона въглища по 350лв. Всичко 1410 лв. В тях имат бебе ,така че се пали 24 часа. В тях винаги е като в баня! Десет радиатора/ако приравним бойлера към радиатор/ има в два ПО-ГОЛЕМИ апартамента. Питам се :Колко ли би струвало отоплението на двата апартамента? Вярно е и това ,че при его има и допълнителни разправии по доставка ,рязане и цепене на дърва ,внасяне и изнасяне... Но все пак си мисля ,че на него му излиза по-евтино.

Е, вярно е, че с тия въглища осмърдява съседите си. Ама важното е да е "тънкана"... за съседите не му пука!

3евзек

А раковите заболявания в резултат на праха, пепелта и въглеродния окис броят ли се в сметката?

Според мен, най-потърпевши от тази такса са хората, живеещи на последни етажи, които плащат еднакви суми с останалите (от по-ниските етажи, с еднаква квадратура), където обаче тръбите са с по-голям диаметър и отдават значително повече топлина. Ако някой изчисли разликата в диаметъра между тръбите на първи и на осми етаж например, ще се види ясно каква е разликата. Такава разлика има и при ползване на услугата, отново в полза на по-ниските етажи, но заплащаните суми са еднакви, тъй като се изчисляват само и единствено на база отопляема кубатура. Поредна несправедливост, уравнивиловка, наследена от миналото. Въпросът е дали може да се търси компенсация и дали тя би могла да бъде претендирана за минали периоди, респективно за какъв период има давност? Дали да се обърна към омбудсмана? Някой да ме посъветва? Ще бъда благодарен.

Който иска парно да си плаща загубите по тръбите в сградата ако иска и до самата тъпофикация негов проблем

Мая Манолова =ПРЕЗИДЕНТ

Бежанците от България без война са 10 пъти повече от бежанците в Сирия с война!!!!!!!!!!!!!!

От коментарите разбирам, колко голямо е общественото недолство срещу ТоплофикациялТолкова голямо , че търпението на гражданите е въпрос на време.Това го разбират и от управата на Топлофикация, след като се охраняват с помоща на органите на реда.Не знам дали това се разбира и от нарочената за "велик" кмет Фандъкова , която без Бойко Борисов не смее да вземе еднолично и едно решение и в същност без него не е никакъв кмет.Не съм сигурен,че и самият Бойко Борисов си дава сметка за проблема Топлофикация.Може би ако продължава така, ще го разберат един ден ,когато общественото недоволство ще прекипи и тогава ще ги изправи очи в очи срещу разгневените хора.Хей,всичките там някъде горе, събудете се от протеста на хората и ги защитете, защото те за това ви избраха а не да мълчите и да се правите на глухи!

Кражбите ги прави самата топлофикация за да има пари за партийните хранилки и за Вальо Топлото. Ха сега да ви видим г-н Лазар Панов кой ще защитите монополите ли оглавени от ДСБ и Иван Костов или народа. Но нали те за това са ви избрали да защитавате техните интереси.

Освен това се приема... че щом живеят в България, собствениците са наясно, че могат да бъдат изнудвани безнаказано и правата им няма да бъдат защитени. Направо така да го напишат, какво го увъртат.

Ако пчеличката Мая успее да премахне лази малоумна такса аз предлагам да я ИЗБЕРЕМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ - ПРОСТО ТЯ ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК НАПРАВИЛ НЕЩО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРАТА БЕЗ ОТ ТОВА ДА ИМА ПРЕКИ ОБЛАГИ .

Много сте наивни бе хораааа - нали и нейната Партия беше на власт - докато са на власт лапат от същия казан !!! Като са в опозиция са много " борбени " - хахахаха Защо не направиха нищо докато бяха на ВЛАСТ ...хммм ???

Тука не става въпрос за партия бе умник - заради такива като тебе сега си имаме това ЧУЧЕЛО за президент .

Ако я махне бъди сигурен, че няма да ти паднат сметките, защото разликата ще ти я вкарат по другите пера от сметката.

Това е истинската причина хората да не могат да си плащат нито за ТОКа , нито за ПАРНОТО, дори и Водата някой не могат да си платят пенсионерите с 300 лева пенсии и 600 лева заплати. Всичко е свързано - не могат да вземат на босия цървулите , ТЕ ни ограбиха всичко !!! По селата вилнеят банди ограбващи и убиващи за 5 лева !!! Над 50 % са под прага на бедност - демографския срив е необратим. ТОВА Е КРАЯ !!!

Аз ползвам уреди на нантехнологии икономични и красиви туй джулезо в стайте ми пречи и изушава въздуха .Това едно.Второ няма да плащам далаверите на никой.Трето никоя партия няма да се храни с мойте искарани с пот пари.Четвърто ако пробие тръба и ми съсипе вещите в апартамента кой ще плаща.Тъбите в апартамента били моя собственост казват смотаняците.Аи не си ги давам тогава аз разходи по тия тръби друг да си топли гъза няма да правя ясно.

Това е само част от причината. Основната е че услугата е бездънна яма за пари. Има огромни топлозагуби по трасетата под земята, има кражби на топлина от съседи, има кражби на пари от мениджмънт и всички по веригата, има изкуствено вдигане на цената от монополиста и неговите доставчици и поддръжка и накрая държавата също има интерес от това изтръскване на джобовете щото си пълни бюджета. Така че ниския стандарта на живот не е решаващо. Ако имаш много висок стандарт нещо ще промени ли това? Нищо! Пак ще се чустваш измамен постоянно и ще риташ срещу тази монополна услуга.

Не си мисли, че на Запад Монополите не грабят - но при по-висок стандарт , това не отнема 30-50 % от дохода и не застрашава физическото ти оцеляване - както е в БГ от 20 години

Това го кажи на Боко Тиквата и мисли за кой гласуваш следващия път .

Ако беше само Боко Тиквата ти виновен с мед да го намажем. Я кажи кой ще ти оправи стандарта? Сидеров? Станишев? Путин? ЕС? САЩ? НАТО? КОЙ? Айде стига сме ги сменяли като носни кърпи. Време е като изберем някого да го стиснем за гушата и докато не направи това, което е в интерес на народа и държавата да не пускаме. Това е решението!

че на гражданите ще им писне и няма да гледат омбуцман буцман или валката от топлофикация дето се плацикаше в джакузито с секретарките а ще ви закрие народа набързо

Топлофикация-София" ЕАД е 100 процента общинска собственост, а ОБЩИНАТА ИМА ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ, КОЯТО ИЗПОЛЗВА В ИНТЕРЕС НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ОБЩНОСТ ЧЛ.140 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

гражданите ще почнат партизанска война с вас да не се чудите

Време да се образоваме, що е то думата "Община" и какъв е смисъла й? Общината би трябвало да защитава Общите а не ЧАСТНО СОБСТВЕНИТЕ И ТОТАЛИТАРНО-КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ Интереси! Да се грижи за Здравето и Благоденствието на всички Граждани на нейна територия!А НЕ да се превръща в Рекетйор на социално слабите, безработните и бедни граждани подкрепяща единствено Монополистите: НЕК, - Топлофикация, Софийска Вода, Петрол, Лукойл, Газ, Ток, Бензин,... СЪД и Прокуратура - Нормативен Рекет и т.н... !

В България общината е средство за рекет на местно ниво.

Подържащите тъпофикация явно не им се разделя с далаверката която са направили но честните не сме бунаци да плащаме вашите далавери ясно.Който иска парно да си търси начин или да си поема разхода по загубите на тръбите другите не са му длъжни

В момента таксата за сградна инсталация в сметките за парно е включена в графата "Отопление на имот", коментира пред OFFNews един от тримата омбудсмани на клептоманът "Топлофикация София" Деян Дянков. Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание и клептоманът "Топлофикация София" е общинска собственост и няма законово основание да си назначава на топли синекурни длъжности трима неуки същества набедени за омбудсмани. Топлофикация София EАД е общинска собственост и Столичния общински съвет (СОС), който е принципал на "Топлофикация-София" нарушава чл. 140 от Конституцията, според който "Общината има право на своя собственост, която използва в интерес на териториалната общност" и Топлофикация София трябва да се използва в интерес на териториалната общност, както изисква чл. 140 от Конституцията, а не за офиси, заплати и бонуси на набедени обществени посредници на "Топлофикация София" - Ралица Петкова, Деян Дянков и Гергана Николова .

Никой не е правил изследване и изчисляване на повърхността на тръбите и излъчваната от тях енергия а по ФАЛШИВА И ИЗГОДНА ЗА МОНОПОЛИСТА ТОПЛОФИКАЦИЯ "Методика" се начисляват проценти надвишаващи над 10 пъти излъчваната от тръбите технологични загуби! Какво оправдание има Топлофикация, която продължава да начислява НЕЗАКОННО такса "Сградна Инсталация" на хората, които са си изолирали дори тръбите на парното в домовете си и отдавна не желаят да ползват услугите й /някои повече от 10 - 15 години/?! Наглостта на Мафията "Топлофикация" достига до там,че се опитва да съди семейства, които нямат парно в домовете си и топлопреносни тръби, че трябвало да плащат на Топлофикация такса "Сградна Инсталация" - случая с писателя Измирлиев?! И всички тези Закононарушения са съсзнанието и с подкрепата на Кмета на София Фъндъкова и управляващото ни "Правителството" на: Герб, ДПС, РБ, СДС ОДС ДСБ, НФСБ, ВМРО и АБВ ! Жалбите до Комисия за Енергетика, Комисията за "Защита на Потребителите", Омбудсмана, Парламента, Съюза за Защита на Потребителите са десетки Хиляди! Никой не го интересува страданието на бедните, социално слабите, не осигурените от Държавата, инвалидите и безработните хора у нас! Народен Съд за Узаконилите Рекета на Топлофикация, НЕК, Софийска Вода, БЕХ, ДЕКЕВР и Цялата Енергийна и Монополна Мафия у нас! Слугите на Монополите: Съд и Прокуратура също на Народен СЪД !

Крайно време е Рекета на "Топлофикация", узаконен чрез "Нормативни Документи" и Промени на Законите на Енергетиката да бъде преустановен! Никаква Такса "Сградна Инсталация" не дължат гражданите които не желаят и не ползват "услугите" на Топлофикация!! Топлопреносните тръби не са отоплителни тела - радиатори ! Всеки човек и семейство има правото да се откаже от този вид отопление и да предпочете по-ефективен или алтернативен вид отопление! Никой НЕ МОЖЕ да му забрани това право!Насила да карат хората да плащат за това, че някой друг си отоплява жилището е НЕ Нормално! Не поисканата "Услуга Отопление" не е редно да се заплаща! Само чрез Индивидуалните Договори нещата ще си дойдат на мястото! Без такъв Договор, никоя "Услуга" НЕ бива да бъде заплащана на сила, чрез Нормативен Рекет и "Поправки" на "Законите" в Полза на един или друг МОНОПОЛИСТ - Капиталист у нас! Топлофикация НЯМА ПРАВО ДА НАЧИСЛЯВА ЛИХВИ - това е НЕЗАКОННО! Тя не е Еврейска Банка нито има лиценз за това!

Докато има бунаци които цъкат минуси на подобни постове, НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ НИКОГА! Ще ни цакат до безкрайност дори и след смърта!

който иска парно явно има някаква далаверка и не иска да я изпуска аз не желая далавери и не ща да чувам за тях ясно да си взимат тръбите и да се махат

Разбира се, че ми е далаверка - топло жилище, ниски сметки. Преди да пуснем парното във входа, беше голям студ. И отоплението само с климатици(инверторни, Дайкин и Панасоник) ми беше значително по-скъпо. Говоря за целодневно отопление.

Браво, Мая, ти се оказа един от малкото истински мъже в тази държава!

"Сградна инсталация" всъщност са загуби при пренос. Четвърт век се дрънка тая тема, а простото решение е вертикалните тръби да се изолират добре.

Пренос в сградата. След като енергията е отчетена от топломера. Така че всички живущи в сградата си дължат плащане за нея. По правилата на цивилизованите държави.

Сложих ти +, но проблемът е как ще се контролира да не се "разопаковат" тръбите в апартаментите. Нали нямаш право да влизаш в чужда собственост.

Ако тръбите са зазидани в стената, как ще се разопаковат? Всичко е въпрос на организация, демек - акъл, а не се прави, защото в мътна вода най-лесно се лови риба.

НЕ МОЖЕ СЪСЕДА ВСИЧКИ БАЛКОНИ ОСТЪКЛИЛ ТАЙНИЧКО ОТДОЛУ ПОД РАДИАТОРА СИ ТЕГЛИЛ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРЪБИ И СИ НАПРАВИЛ ПОДОВО А ЦВЕТЯТА МУ НА БАЛКОНА ОГРОМНИ БУТАТ МОЯ А АЗ ДА ПЛАЩАМ НЕГОВИЯ МАСРАФ НЕ НЕ И НЕ ДА СЕ МАХАТ

И каква излезна тя? Пчеличката Мая Манолова е по-действена и много по-добра за ръководител и защитник на интересите на гражданите, отколкото до сега са били всички български политици.Даже в сравнение с Бойко Борисов е по-безстрашна и по-борбена,защото проблемите не я отказват от борбата.Аз съм приятно изненадан от тази млада жена,която независимо от здравословните си проблеми, като Жана Дарк се хвърли в битката срущу ламята Топлофикация.Ето една достойна жена,която знае и може да се пребори с проблемите.С характера си на боец и победител тя наистина ,може да достигне и до Президент на РБ.

Много бързаш да се радваш, още нищо не е ясно. Предишния омбудсман ни я " набута задължително тази Сградна инсталация, като я узакони пред КС. Някой неща изглеждат в полза на потребителите, но не е така - пробутват ни моркова, за да ни вземат нещо по-голямо. Ще се види с времето какво ни готвят !

Ако се въведе задължителна хоризонтална инсталация ще отпадне тая такса.

Глупости. И сега има сгради с хоризонтални инсталации, тази такса си я има. Все пак някой трябва да плати загубите от абонатната станция до жилищата ни. В нашия вход сме с хоризонтална инсталация, нямаме крадци и сметките са съвсем нормални. Никой не се оплаква и сме доволни. Не бих се отказал от Топлофикация.

АЗ ТЕЗИ НЕ ЖЕЛАЯ НИ С КРИВИ НИ С ПРАВИ С НИКАКВИ ТРЪБИ ЧЕ ДА НЕ ГИ РЕЗНА И КАТО ГИ ПОЧНА С ТЯХ ЩЕ ИМ СЕ ВИДАТ 10 СГРАДНИ ИНСТАЛАЦИИ

Доволни сте,защото загубите са минимални и няма възможност да се краде топлоенергия.....

Не мисля че, ще отпадне. Преди години, когато трябваше да се извадят едни пари от хората и да се монтират т.н. РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ, приказките бяха че: ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАТ ТОЛКОВА КОЛКОТО СА УПОТРЕБИЛИ. Около 2 години всичко беше така! После измислиха новата схема за КРАЖБА чрез сградната инсталация, и обирът започна. В момента тече и друг ОБИР ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ, чрез топлата вода която се мери в мегавати а не в кубични метри! Никак не е ясно ЗАЩО, за подгряването на 1куб.м. отиват повече отколкото е необходимо! И да отпадне сградната инсталация, и да се санират блоковете, от топлофикация отново ще изнамерят нови схеми за ОГРАБВАНЕ НА ХОРАТА.

всички тръби да се монтират хоризонтално,а не вертикално.така топломера ще е на входа на апартаментат ти и ще плащаш това което ползваш.има вече такива блокове .по света -има блокове с парно и такива които нямат.всеки избира къде да живее.стига с тая демагогия.има я само в България.

А бе идеиния , а кой ще плаща тая простотия .

те не слагат топломери а някакви измислени уреди отварял ли си го да видиш вътре термосъпротивление и един процесор който не се знае какво е програмиран в него.Трябва един път за винаги да се прикючи с тях без компромис.ДА СЕ ЗАКРИВАТ...ЕДИН ПЪТ ПЛАЩАМ ИМ СКЪПИЯ ТОК ВТОРИ ПЪТ ИЗЛИШНАТА ИМ ПАРА АЙДЕ НЕМА НУЖДА

И аз бях заблуден от тази идея, но тя води до следното: 1. Луд ремонт в сградата. Рязане на старата инсталация, къртене за нова. Поява на хоризонтални тръби из целия апартамент и загуба на жилищно площ. Проблеми на много места поради невъзможност да преминат тръбите през врати, стени, колони и шайби. 2. Обяснението, че тогава Топлофикация не може да ти надпише сметките е детинско, защото тя отново ще си начислява всички загуби в твоите сметки, пак ще има такива, които ще си направят байпаси около топломера на входа и ще крадат и накрая пак ще има сградна инсталация. Така, че решението е само едно. Достъпност (ценово) на услугата, плащане на кубатура и задължително ползване на услугата в топлофицирани сгради. Който иска да се отказва да може само при общо отказване на цялата сграда. За съжаление това е само част от решението, защото превърнаха Топлофикация в бездънна яма. Трябва още пълна смяна на тръбите по подземната мрежа за да се ограничат до минимум топлозагубите (сега са над 50% от там) и пълна смяна на всички от чистачките и техниците до генералните директори. Тогава има шанс.

Не се хващайте на поредната популистка въдица! Навсякъде в Европа и по света това са общи разходи и се заплащат от всички в сградата, независимо от това, дали са включени техните радиатори или не. Пише го и в директивите. Това е обективната истина. Всичко друго са блянове. Необосновани.

не желая да е обща и не я считам за такава ясно.Ако съседа има телефон аз GSM и той живее на последния етаж и за кабелите и за него ли да плащам вън мръсниците с свойте измислени уреди

Логично някой от топлофикация да се обади. Все пак сте пряко засегнати.

В Европа за НЕПОИСКАНА Услуга никой няма право да те задължи да плащаш!! Там 90% от хората нямат собствени жилища! А у нас е обратно!Искат и кожата от гърба да ти смъкнат! Сравни пенсията в Европа - минималната и тази у нас?! Не ми сравнявай "Европа" с България, това са различни Светове, Стандарти, Заплати и Социални Осигурявания! В Германия по новите блокове можеш да видиш слънчеви панели! Къде у нас ще видиш това?

Уж е така, да, но цяла Германия плаща т.нар. такса GEZ, по 18 евро на месец за всяко жилище - за националните радио и телевизия. И няма такива сладки като непоискана услуга.. плащаш... А колкото до таксата за сградна инсталация - единственото решение според мен е да се изолират тръбите, Топлофикация да им сложи по една пломба и да се плаща по-ниска такса за съответните по-ниски загуби на топлинна енергия. Няма как отпаднат, защото сградната инсталация не е на топлофикация, а на живущите в кооперацията.

КОЙТО ПОДЪРЖА ТЪПОФИКАЦИЯ ПОДЪРЖА КОМУНИЗМА И НЕЩЕ И СЕ ПЪНЕ ДА ВЪРВИ НАПРЕД С НОВОТО!!!!

Ти май забравяш Мая от коя партия е .

чакам решението ! Кога ще ни връщат, което са получили откакто е в сила таксата ??? Смях, нели !:)

Ако пчеличката Мая успее да премахне лази малоумна такса аз предлагам да я ИЗБЕРЕМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ - ПРОСТО ТЯ ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК НАПРАВИЛ НЕЩО ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРАТА БЕЗ ОТ ТОВА ДА ИМА ПРЕКИ ОБЛАГИ .

И каква излезна тя? Пчеличката Мая Манолова е по-действена и много по-добра за ръководител и защитник на интересите на гражданите, отколкото до сега са били всички български политици.Даже в сравнение с Бойко Борисов е по-безстрашна и по-борбена,защото проблемите не я отказват от борбата.Аз съм приятно изненадан от тази млада жена,която независимо от здравословните си проблеми, като Жана Дарк се хвърли в битката срущу ламята Топлофикация.Ето една достойна жена,която знае и може да се пребори с проблемите.С характера си на боец и победител тя наистина ,може да достигне и до Президент на РБ.

Дано успее но не вярвам защото:Тя кака ти Мая нали също е участала в прокарването на тази такса и всички поправки в законите и нормативната база въз основа на която ни рекетират. Какво мислиш че прави в момента с тази инициатива да ти кажа предварително ако не се сещаш, прави същото което направи предшественика и поставя въпроса за сградна инсталация така че съда да излезе с решение в полза на топлофикация и да узаконят рекета за пореден път, на юридически език казано отварят си вратичка за да заобиколят европейска директива! Не нужно дълго да се чака за да видиш решението на "най-най-най- независимите съдии " толкова независими че от тях нищо не зависи а всичко зависи от топлофикация която командва и трите власти едните и пишат поправките в законите и наредбите , другите и ги гласуват, а третите се оправдават че такъв видиш ли бил закона и за това се занимавали със съдебен рекет, абе пародия на държава.

"в същото време това (номера със сгр.инст.) се счита за непоискана услуга според Закона за защита на потребителите, който според Манолова е по-висшият" Политически противник съм на партията на омбутсман Манолова- БСП. Но респект пред каката за това, че бръкна в гнездото на осите от софийската топлофикация- ако успее ще й простя Костинбродската афера ;-)))

Тая афера ще я прощаваш на Боко , а не на БСП малоумник заблуден .