Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал указа за разширяване на списъка със страни, срещу които ще действа хранителното ембарго, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Това е ответна мярка на Москва след присъединяването на Черна гора, Албания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Грузия и Украйна към решението на ЕС да удължи икономическите санкции срещу Русия до 23 юни 2016 г., писа преди дни вестник  "Ведомости".

Украйна е в списъка, но при особени условия. Медведев уточни, че забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна ще влезе в сила само ако Киев приеме икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС.

Присъединяването на други страни към санкциите срещу Москва означава, че те са имали готовност за ответни мерки от Русия, изтъкна Медведев на заседание на правителството.

На 6 август влезе в сила указ на президента Владимир Путин за унищожаване на храни, внесени незаконно от западни страни.

За два дни в Русия (6-8 август) са унищожени 350 тона конфискувана храна.

В Русия за два дни са били унищожени 312 тона храна от растителен произход и 36 тона от животински, което предизвика критики в страната.

Въпреки че за някои от стоките Русия е била главен пазар и след наложените санкции износът им е намалял с 10-12%, ембаргото на Москва е принудило европейските производители да активизират работата си по навлизане на нови пазари.

Данните сочат, че износът на хранителни стоки от ЕС за едногодишния период (6 август 2014 г. - 6 август 2015 г.) се е увеличил с 5 % или 4.8 милиарда евро, главно за трети страни, съобщи „Дойче веле”.

Така износът на европейски храни за Китай, Турция и Египет се е увеличил с 20-30%, в същото време липсата на европейски внос в Русия доведе до поскъпването на повечето продукти.

Увеличен европейски износ е регистриран и на пазари като САЩ, Швейцария и Южна Корея. Става дума предимно за месо и месни произведения, както и млечни произведения.

НА ФОКУС
: Една година руско ембарго – истини и последици

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?