"КАС отхвърли жалбата на руския олимпийски комитет и на 68 състезатели", се казва в изявление на съда, цитирано от БТА.

Руските лекоатлети обжалват пред арбитража в Лозана забраната за участие в Рио, наложена от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), заради систематична употреба на забранени стимуланти.

Преди няколко дни Световната антидопинговата агенция (WADA) представи доклад след разследването на обвиненията за машинации на допинг пробите от Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. На база този доклад WADA препоръча на Международния олимпийски комитет да отстрани руските спортисти от участие на Олимпиадата в Рио. Според доклада на WADA, допинг пробите на руските спортисти са подменяни в лабораторията със знанието на властите в Русия.

След решението на Арбитражния съд в Лозана Русия няма да може да изправи лекоатлети в Рио, с изключение на състезателката по скок дължина Даря Клишина. Тя обаче ще може да вземе участие само под неутрален флаг.

Спортният министър на Русия Виталий Мутко нарече решението на съда "безпрецедентно, до известна степен политизирано и без правна основа".

Сега руските лекоатлети се надяват само на решението на Международния олимпийски комитет, каза двукратната олимпийска шампионка на овчарски скок Елена Исинбаева.

"МОК има право да вземе свое решение. МОК може да реши индивидуално за всеки спортист. Затова очакваме решението на Томас Бах", каза Исинбаева пред ТАСС.

От Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) заявиха в специално комюнике, че подкрепят решението на Спортния арбитражен съд в Лозана за недопускане на руски лекоатлети на Игрите в Рио.

Държавният глава на Русия Владимир Путин коментира преди дни, че допинговият скандал е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта.

"Да, формата на тази намеса се е променила, но по своето същество си остава същата: да се превърне спорта в инструмент за геополитически натиск, да се създаде негативен образ на страните и народите. В ход са пуснати така наречените "допингови скандали", предприемането на опити санкциите за разкритите случаи на допинг да бъдат разпространени върху всички, включително и върху "чистите" спортисти", заяви Путин.