Военната доктрина е отбранителна. Като основни заплахи са посочени засилването на военния капацитет на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона. Като главни вътрешни опасности са посочени опитите за дестабилизиране на ситуацията в Русия и действията на терористи.

Както съобщи официалният сайт на руския Съвет за сигурност, внесените в новата редакция на доктрината изменения са свързани с появата на нови заплахи за Русия, които са се проявили в обстановката в райна и около нея, както и събитията в Северна Африка, Сирия, Ирак и Афганистан, предаде ТАСС.

"В борбата на водещите държави в света за своите интереси типични станаха "непреки действия", използването на протестния потенциал на населението, радикалните и екстремистки организации, частните военни компании; нараства настъпателният потенциал на НАТО непосредствено до руските граници, активно се провеждат мероприятия по разполагането на глобалната система за противоракетна отбрана", се посочва в съобщението на руският Съвет за сигурност.

Под основни военни опасности в новата версия на доктрината се разбират също "териториалните претенции към Руската федерация и нейните съюзници, намесата във вътрешните им работи".

В документа са посочени общо 14 основни външни военни заплахи за Русия, включително подривната дейност на чуждестранни спецслужби и организации, нарастващата заплаха от екстремизма и тероризма в условията на недостатъчно ефективно международно сътрудничество в тази сфера, както и разпространяването на оръжия за масово поразяване, ракети и ракетни технологии.

Актуалните положения на действащата военна доктрина са останали непроменени в новата редакция.

"Запазен е отбранителният характер на военната доктрина, поставен е акцент на привързаността на Русия към използването на военна сила само след изчерпването на възможностите за прилагане на мерки от ненасилствен характер", се казва в съобщението. Без промяна са останали и принципите на използване на въоръжените сили на Руската федерация и редът за използване на ядрено оръжие.

В същото време в новата редакция са конкретизирани някои основни формулировки, свързани главно с основните външни и вътрешни военни опасности, особеностите на военните конфликти, както и използването на въоръжени сили. Въведено е понятието "неядрено сдържане", имайки предвид поддържане във висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили. Русия обаче си запазва правото да използва ядрения си арсенал в случай на нападение срещу нея или съюзниците си в случай на "заплаха за самото съществуване на държавата. Терминът "превантивно нападение" не фигурира в доктрината, противно на твърденията на някои руски медии, отбелязва АФП