На среща със служители на местните сили за сигурност, която се състоя на стадион в чеченската столица Грозни, Кадиров обвини Съединените щати и Европа, че са "обявили икономическа война на Русия и се опитват да предизвикат в страната хаос, паника и масови безредици", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Руският народ обаче се обедини около своя лидер, Владимир Путин, чеченският народ заема едно от централните места в това единство", подчерта той пред над 15 хиляди чеченски силоваци, които дойдоха в пълно бойно снаряжение.

Кадиров отбеляза, че "15 години Путин помага на нашия народ. Сега и ние с вас молим националния лидер на Русия да ни смята за доброволен отряд на върховния главнокомандващ, готов да защитава Русия, нейната стабилност, граници и да изпълнява задачи от всякаква сложност".

По-късно чеченският ръководител обясни в социална мрежа, че е провел внезапна проверка на боеспособността на силовите структури на руската кавказка република.

"За пореден път се убедих във високия боен и морален дух и патриотичното чувство на бойците", подчерта той.

Арена на две кървави руски военни намеси през 90-те години на миналия и началото на този век, срещу едно първоначално сепаратистко, но постепенно ислямизирало се бунтовническо движение, Чечения е управлявана с желязна ръка от Рамзан Кадиров, с поддръжката на Кремъл, отбелязва Франс прес.