Бъдещето на Европа е в електрификацията, а гръбнакът за това са мрежите. Това заяви главният изпълнителен директор на "Електрохолд България" Карел Крал по време на участието си в  най-успешния форум за зелен преход - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Тридневното събитие продължи от 26 до 28 юни в столичния София Ивент Център. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, проведоха ключовия разговор за утрешния свят.

Карел Крал беше един от участниците в третата сесия от втория ден на събитието, озаглавена "Енергийната трансформация - поглед в бъдещето". 

Модератор на дискусията беше Славчо Нейков - председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, а останалите участници - Ива Петрова - заместник-министър на енергетиката в България, Себастиан-Йоан Бурдуя - министър на енергетиката в Румъния, Виктор Парликов - министър на енергетиката на Молдова, Матю Болдуин - заместник генерален директор на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК, Иван Иванов - председател на КЕВР, и Роб Добинс - ръководител на отдел "Международни отношения и управление на активи" в OMV Petrom.

Карел Крал беше един от чуждестранните участници във форума, които произнесоха своите речи на български език.

Снимка: Булфото

"От гледна точка на бизнеса зелената сделка никога не е била въпрос за това колко е "зелена", а за сигурността на енергията и на доставките и как да сме сигурни, че Европа ще има достатъчно енергия за всичките си дейности, включително и за отопление", коментира изпълнителният директор на "Електрохолд България".

"Ние вярваме, че електрификацията е пътят, по който Европа трябва да върви. Тя е свързана както с възобновяемите източници, така и с източниците на енергия от изкопаеми горива, с които Европа не разполага в достатъчно количество", обясни Крал.

По думите му Европа трябва да се ориентира към използване на възобновяеми източници, за да не е зависима от другите.

"Ако сменим зависимостта от Русия със зависимостта от някой друг - пак сме зависими. От тази гледна точна за мен зелената сделка винаги ще е на дневен ред, защото е свързана с електрификация, която е единственото бъдеще на Европа", отбеляза Крал.

И добави, че за да се осъществи това - гръбнакът са мрежите, но са необходими и инвестиции в тях, защото в противен случай електрификацията няма как да бъде възможна.

"В предишния панел беше споменато, че е необходимо удвояване на инвестициите в мрежите. Въпросът е откъде ще дойдат парите. И се връщаме към регулацията. Много е хубаво как регулаторът ще засили контрола върху пазарните участници, но се надявам, че и по същият начин регулаторите - както българските, така и европейските, мислят как да променят тарифните структури, за да мотивират потребители и производители за най-ефективното ползване на мрежите", подчерта Крал и продължи:

"Защото е хубаво да казваме "нека да удвоим инвестициите и да изхарчим много за дигитализация, за повече мощности в мрежите", но ако не ги използваме ефективно, всичко губи смисъл".

Снимка: БТА

Той акцентира върху това, че е важно какви сигнали ще бъдат давани на потребителите и производителите от гледна точка на гъвкавото ползване на мрежите.

"Тук в България още си оставаме с дневна и нощна тарифа, където нощната енергия е много по-евтина от самата себестойност на енергията, което мотивира клиентите да я ползват през нощта, а не през деня, когато има свръхпроизводство от фотоволтаици. Това трябва да се промени", посочи още Карел Крал.

По думите му всичко това е свързано с дигитализация и с инвестиции.

"Ясно е, че енергията ще се произвежда от повече възобновяеми източници, но няма да са достатъчни само фотоволтаици и батерии", каза Крал и предупреди, че ще са необходими и ветрогенератори.

Според него този, който ще печели, не е този, който знае как да произведе енергия, а този, който намери начин как да я съхрани и да я върне в мрежата в момента, в който е необходима.

"Ясно е, че зеленият преход ще струва пари, и ние трябва много внимателно да обясним на хората какви ползи ще има от него и от какво ще ни защити той, какво и какво е енергийна сигурност и това да сме независими като континент", каза в края на речта си изпълнителният директор на "Електрохолд България".


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се проведе от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излязоха представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, проведоха ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Вulgаrіа ОN АІR, Investor.bg, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.