Росен Плевнелиев е в Ню Йорк за 67-ата сесия на Общото събрание на ООН. Той проведе редица срещи, сред които и с Джон Бренън. Бе съобщено, че предстои и среща с американския президент Барак Обама. От Белия дом обаче обявиха, че Обама не планира двустранни срещи със световни лидери, докато е в Ню Йорк, предаде БНР, като се позова на Ройтерс.

"За мен беше истинско удоволствие да чуя личното послание на президента Обама преди да се видим довечера с него послание на голяма благодарност. Той каза: „Ние просто виждаме в часовете след атентата една невероятна промяна в България, българските институции, които водят, които работят с нас", коментира Росен Плевнелиев.

Джон Бренън и Росен Плевнелиев разговаряха и по теми, свързани с енергийната сигурност и бъдещи американски инвестиции у нас.

Бренън бе в България на 24 юли и се срещна с премиера Бойко Борисов. Ще продължим да подпомагаме България в разследването на атентата в Бургас в идващите седмици и месеци, каза тогава съветникът на президента Обама.

Самият Барак Обама по-късно днес ще говори пред Общото събрание на ООН за мюсюлманските протести срещу антиислямския филм и ще изтъкне ангажимента си да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, съобщи Ройтерс, като се позова на Белия дом.

С представителите на българската еврейска общност в Ню Йорк Плевнелиев договори съвместни действия за честването през 2013 г. на 70-годишнината от спасяването на близо 50 000 евреи през Втората световна война. С българските евреи в Ню Йорк президентът разговаря и за предстоящото си посещение в Израел, от което очаква бъдещи сериозни инвестиции у нас, най-вече в сферата на иновациите и високите технологии.