Идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов показа във видео помещението, в което депутати от партията твърдят, че са били заключени. Той обяви и че на следващите избори за парламент ще се кандидатира за депутат от "Величие" и ако бъде избран, би могъл да оглави парламентарната група.

В петък Николай Марков, председател на парламентраната група на "Величие" преди да се разпадне, съобщи, че депутати от партията са били заключени от Ивелин Михайлов четири часа в хамбар след гласуването на правилника за дейността на Народното събрание. Дарин Георгиев, който също бил там, потвърди думите на Марков, като посочи, че мястото се намирало в "Исторически парк". 

Във видео Михайлов показа "ужасното място, където бяха затворени депутатите на партия "Величие", както той иронично го определи. Също с насмешка казва, че в момента там, където "Дарин Георгиев беше затворен като лъв в клетка и не можеше да излезе", е затворил други хора, които "се молят, оковани с белезници". 

"Аз не знам хамбара... не знам полковник Марков дали е виждал другаде изрисувани стени по този начин", казва идеологът на "Величие", показвайки помещението. "Вижте сега, това е прозорец, който няма ключалка. Явно Дарин има някакъв проблем от военната служба, ако са го ранили в главата и не знае как се отваря врата", продължава Михайлов.

"Трябва да знаете, че винаги полковник Марков и Дарин Георгиев говорят истината, а Виктория Василева не е дошла, защото се притеснява. Това е нулев етаж. Полковникът, ако скочи оттук, може да си изкълчи крака. Той е каратист. Така, че това е "хамбарът", в който са затворени. Много тежко място. Има поне хубава гледка, гледали са природа", казва още Михайлов.

Той си обяснява твърденията на Марков и Георгиев така: "Това е нивото на хората, когато ги хванат да лъжат и вижте какви неща съчиняват. Пращайте им съобщения, нека усетят народната любов, заслужават го наистина. Поздравления, защото са издържали четири часа и Дарин ги е охранявал да не им направя нещо по-тежко", казва идеологът на "Величие".

По-рано днес Михайлов даде заявка, че на следващите избори за парламент ще се кандидатира за депутат от "Величие" и ако бъде избран, би могъл да оглави парламентарната група. По думите му това е началото на партията, а не краят ѝ. "Разцепихме парламентарната група и махнахме хората, които са под някаква зависимост", заяви той пред БНР.

Създателят на "Исторически парк" представи себе си като член, симпатизант и избирател на "Величие". "Партията ни изигра огромна роля в парламента с това, че попречи да се случи правителство с първия мандат", изтъкна той.

"Има голям институционален натиск върху мен. Всички медии, които са собственост на статуквото, пишат срещу мен, а не срещу Николай Марков. Това би трябвало да покаже кой каква зависимост има и какъв интерес търси", добави той и посочи, че доскорошният председател на ПГ на "Величие" Марков е излъгал за различни неща, свързани с него, които са лесно проверими.

По думите на Ивелин Михайлов депутатите от "Величие" няма да подкрепят кабинет с третия мандат:  "Ако подкрепим "Възраждане" (при евентуално връчване на тях на третия мандат за правителство на тях - б.р.) и се съгласим да работим с тях, това означава все едно да работим с ГЕРБ, защото "Възраждане" са под зависимост от ГЕРБ", посочи още Михайлов. 

В петък парламентарната група на "Величие" напуснаха шестима депутати - Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така в групата останаха седем народни представители, което доведе до нейното разпускане. Независимите депутати в Народното събрание са общо 17.