"Аз казвам, че не съм извършила престъпленията, в които ме обвинява прокуратурата, но тя има огромна власт. Може да ме даде на съд, може да ме задържи... Властта на прокуратурата е огромна", каза Румяна Ченалова пред bTV.

По-рано тази седмица Висшият съдебен съвет наложи дисциплинарно уволнение на съдия Румяна Ченалова заради случая „Белведере”. Срещу Ченалова бяха образувани няколко проверки и й беше повдигнато обвинение за документално престъпление.

Прокуратурата повдигна и ново обвинение на магистрата и заради делото за убийството пред дискотека „Соло”. Тя е разследвана от звеното „Антикорупция”, че не се е съобразила с искането на СГС да бъде удължена забраната на осъденият Илиян Тодоров за напускане на страната.

"Не мисля, че съм дявола на съдебната система, но поради една или друга причина се получава така”, допълни Ченалова. Според нея гражданите могат сами да преценят, че не тя е "тумора на съдебната система".

Тя допълни, че ще обжалва решението на ВСС, защото била убедена, че нито един от гласувалите не е имал време да се запознае със съдържанието на документите.

"Яневагейт" – Две каки си говорят

"Тези записи излязоха по времето когато започна делото "Червеи" и в тях се прокрадва идеята, че съдия Владимира Янева не е толкова виновна за ситуацията по делото" , каза Румяна Ченалова по повод записите.

"Сезирала съм европейските институции за важни политически фигури и главния прокурор, а след това беше образувано първото дело срещу мен”, допълни тя.

По повод изказването на премиера Бойко Борисов, че Румяна Ченалова и Владимира Янева са разговаряли "при маникюристката", съдия Ченалова каза, че всеки има право да коментира определени обстоятелства.

"Аз не съм правила тези записи, нито съм публикувала тези записи", каза Ченалова по повод намека на главния прокурор Сотир Цацаров.