В сигнал до Борис Велчев бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от левицата посочва, че директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов и настоящият министър Цветан Цветанов правят внушения и настоява да им бъдат снети обяснения.
Също така Румен Петков дава съгласието си да бъде снет имунитетът му като народен представител при наличие на данни и ако бъде направено искане от главния прокурор, цитира "Фокус" изявлението на депутата.

Петков заявява още, че иска конкретно да се получи отговор от прокуратурата на въпроса - използвани ли са СРС-та при срещата му с братя Галеви, кой е техният заявител, кой е разрешил и разпоредил тяхното използване. Ако са унищожени, кога и как са унищожени и има ли нарушение по тези процедури.
До приключване на проверката няма да правя повече коментари по всички тези въпроси, заяви Румен Петков.

Преди дни Танов обяви, че по време на срещата си на басейна „Спартак” през 2006 г., организирана от Алексей Петров, Петков е договарял наркопазара у нас между Златко Баретата и братя Галеви.
Веднага след това Цветан Цветанов определи като достоверна версията, че Петков е осигурявал „чадър” над братя Галеви чрез посредничеството на Петров. И обяви, че специалните разузнавателни средства, използвани при срещата, са унищожени веднага след нея, затова това не може да се докаже.

Имунитет се иска тогава, когато има данни за престъпление и когато е образувано досъдебно производство или повдигнато обвинение, каквото не можем да кажем, че има в прокуратурата. Така говорителят на прокуратурата Стелиана Кожухарова коментира пред агенция КРОСС.

Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров изпрати писмо до главния прокурор с призив да се провери "обстойно и задълбочено" бившия вътрешен министър.
На което Борис Велчев реагира остро: "Злоупотребява се с правото на прокуратурата да се самосезира. Прокуратурата е отворена и ако някой реши да отиде и да каже за извършено престъпление, ще бъдат взети всички мерки. Това е начинът, по който да се правят нещата в една цивилизована държава", цитира го "Медиапул".

По-рано днес в. "24 часа" пък оповести информацията, че посолството на САЩ е отнело визата на Румен Петков. По-късно от американското посолство потвърдиха за БНР, че неимигрантската виза на депутата от БСП е анулирана. По информация на програма "Хоризонт" Петков е имал виза тип А2, която е за притежатели на дипломатически паспорти. От посолството на САЩ не са дали никакви други разяснения, нито подробности за какво е отнета визата, но сред принципните основания за това са криминално разследване или застрашена национална сигурност на страната.

"Тревожи ме случилото се с Румен Петков. Това е голям шамар. Бил си министър и САЩ сега не искат да ти кажат: "Добър ден", бе коментарът на премиера Бойко Борисов.

Последна актуализация 12.05 ч.