"Кауфланд България" (Kaufland) отваря Централни хали в София на 23 май, съобщиха от компанията.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв., а проектът за вдъхване на нов живот на емблематичната сграда беше съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата, посочва ритейлърът.

Реставрираният "Покрит пазар" на София ще работи от 7:00 до 23:00 часа всеки ден и в него ще се предлагат близо 15 000 стоки, повечето от които от български доставчици и производители. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали.

На площ от малко над 4 дка се разкрива пълният обем и величие на емблематичната сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г.

На ниво сутерен в сградата, "Кауфланд", с помощта на специалистите от Регионален исторически музей - София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне напълно безплатно и необвързано с покупка от търговската зона.

Обновеният паркинг към Централни хали е с капацитет от 69 места, само за клиенти на търговските обекти в сградата.

Всички детайли, визуализации, идейни планове и подробно описание на проекта на "Кауфланд България" за Централни хали могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница: www.sofia-hali.bg