Това обявиха днес представители на румънската агенция за безопасност на храните, предаде Асошиейтед прес.

В разгара на скандал с конско месо, етикетирано като по-скъпото говеждо в предварително приготвени замразени храни, румънските отговорни представители посочиха, че 97 процента от месото, което излиза от 35-те лицензирани кланици в страната, е било изнесено в България, Франция, Холандия, Италия, Полша, Германия, Белгия и Гърция, предаде БТА.

Сложната мрежа на търговията с месо прави все по-трудно установяването на произхода на храните, отбелязва АП. Франция твърди, че румънски кланици и холандски и кипърски търговци са част от мрежа за доставки, в която в крайна сметка конското месо било представено като говеждо.

Вчера пред "24 часа" шефът на агенцията по храните Йордан Войнов заяви, че няма данни конско месо от Румъния да е продавано на българския пазар. Не е получавано и предупреждение по системата на ЕС за обмен на данни за опасни храни - RASSP. В България няма традиции да се консумира конско месо, ние сме износител на известни количества към Италия, обясни Войнов.

Днес във Франция бе открито конско месо и в две партиди замразена лазаня болонезе Пикар (Picard), изтеглена превантивно от пазара на 6 февруари, съобщи днес говорител, цитиран от Франс прес. За първи път във Франция конско месо е намерено в партиди, за които се предполага, че съдържат говеждо. Досега такова откритие бе факт само във Великобритания. Пикар е втората марка, засегната от скандала след Финдъс (Findus), отбелязва АФП.

Супермаркети в няколко европейски държави вече обявиха, че изтеглят замразени храни след скандала с конското месо, представено като говеждо.
Скандалът избухна, след като миналата седмица британската група "Финдъс" (Findus), която произвежда и търгува със замразени продукти, откри, че от 18-те й продукта лазаня с говеждо месо, 11 съдържат от 60 до 100 процента конско месо. Финдъс изтегли тези продукти от търговската мрежа и посочи, че те са произведени от френския й партньор и доставчик "Комижел".
Според гръцките медии стоката е доставена до 16 държави в Европейския съюз. Смята се, че конското месо е от Румъния. То вероятно е минало през холандски, след това през кипърски търговец, преди да достигне до френския доставчик "Спангеро" (Spanghero) и отправено отново към преработвателя "Комижел" (Comigel).
Румънският премиер Виктор Понта вчера заяви, че никаква нередност не е допусната от румънска фирма или на румънска територия.

Служби в замесените в скандала страни членки започнаха разследвания, но до момента не е установено в коя държава е извършена измамата чрез погрешно етикетиране на конско месо като говеждо, което е по-скъпо.