Два холандски супермаркета - "ПЛЮС" (PLUS) и "Бони" (Boni) изтеглят от щандовете си замразена лазаня марка "Примафрост" (Primafrost) като предпазна мярка, предаде БТА.
Швейцарската група "Кууп" (Coop) е изтеглила като превантивна мярка един вид лазаня, произведена от френската компания "Комижел" (Comigel), съобщи днес говорител на "Кууп", цитиран от Аджерпрес и Франс прес.
Говорители на тези вериги магазини уточниха, че искат да предпазят клиентите си от погрешно етикетирани продукти и че изтеглените храни не са опасни за здравето.

Гръцката фирма "Маринопулос" изтегли два продукта - лазаня "Болонез" и канелони "Болонез", които се произвеждат за хипермаркетите "Карфур" от френската компания "Комижел", съобщиха гръцки вестници.

Скандалът с конското месо избухна, след като миналата седмица британската група "Финдъс" (Findus), която произвежда и търгува със замразени продукти, откри, че от 18-те й продукта лазаня с говеждо месо, 11 съдържат от 60 до 100 процента конско месо. Финдъс изтегли тези продукти от търговската мрежа и посочи, че те са произведени от френския й партньор и доставчик "Комижел". Според гръцките медии стоката е доставена до 16 държави в Европейския съюз. Смята се, че конското месо е от Румъния. То вероятно е минало през холандски, след това през кипърски търговец, преди да достигне до френския доставчик "Спангеро" (Spanghero) и отправено отново към преработвателя "Комижел" (Comigel).
Румънският премиер Виктор Понта вчера заяви, че никаква нередност не е допусната от румънска фирма или на румънска територия.

Служби в замесените в скандала страни членки започнаха разследвания, но до момента не е установено в коя държава е извършена измамата чрез погрешно етикетиране на конско месо като говеждо, което е по-скъпо.
До момента в конското месо, вложено в продукти като говеждо, не е открито веществото фенилбутазон, използвано за лечение на коне.

Фредерик Венсан, говорител на европейския комисар за здравеопазване и защита на потребителя Тонио Борч, заяви на пресконференция днес, че службите на Европейската комисия проверяват това, което са открили страните членки, предаде Аджерпрес в кореспонденция от Брюксел.
Говорителят каза, че от страните членки зависи това да осъществят необходимите проверки и да се информират взаимно, както и да информират Европейската комисия, където Системата за бързо съобщаване (RASFF) работи 24 часа в денонощието.
Системата бе задействана в петък, 8 февруари, от Великобритания.

Венсан уточни, че на утрешната среща в Брюксел на равнище министри на земеделието са поканени "всички замесени страни".