Най-топло у нас беше в Ловеч -  22.4 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В града е подобрен рекорд от 1964 г., когато е било измерена температура от 20,6 градуса.

Най-старият рекорд, който до момента е паднал, пък е от далечната 1947 година. Тогава в Кюстендил е измерена температура от 16,2 градуса. Днес тя е била малко по-висока към 15 часа – 16.4 градуса.

В още 13 града са подобрени температурните рекорди за днешния ден - в Бургас - 21.1 градуса, Велико Търново – 21.4, Добрич – 19.5 градуса, Елхово – 19, Карнобат – 18.2, Кърджали – 19.1, Монтана – 16, Плевен – 21.5, Пловдив – 19, Сандански – 18.8, Сливен – 19.7, Чирпан – 20.4, Шабла – 17.5 градуса.

В столицата днес температурата е достигнала 16.5 градуса, рекордът обаче е бил 20.8 градуса.

От НИМХ прогнозират, че през уикенда температурите ще се понижат с няколко градуса. През почивните дни ще преобладава облачно време, на места със слаби валежи.
Зимата ще започнем да усещаме от понеделник, когато най-вероятно ще завали и сняг на някои места. Температурите постепенно ще се понижават с 1-3 градуса на ден. През нощта срещу вторник и във вторник валежите ще продължат, като по високите полета на Западна България и в Предбалкана дъждът ще преминава в сняг.

И докато у нас времето показа рекордни положителни температури голяма част от Европа бе скована от силен вятър, студ и сняг, предаде БТА.
В петък силен вятър и снеговалеж затрудни транспорта в южните части на Финландия. На места снежната покрива в Чехия достигна дебелина 15 сантиметра, а по шосетата се образуваха поледици. Температурите в страната варираха от минус 4,4 до плюс 3,4 градуса.
Силните пориви на вятъра, снеговалежите и поледиците станаха причина за множество автомобилни катастрофи в Германия, които парализираха движението в редица региони на страната. Най-тежко бе положението в провинциите Бавария и Саксония.
Властите в Испания предупредиха за силни ветрове, дъждове и снеговалежи в 23 от 50-те провинции на страната. На места скоростта на вятъра надхвърли 79 км/час.
Проливни дъждове и ураганни ветрове връхлетяха гръцката столица Атина и полуостров Пелопонес.
Целият Апенински полуостров е във властта на арктически циклон, съпроводен от силни дъждове, които предизвикаха наводнения на много места. Най-сериозно са пострадали населените места в северната част на областта Тоскана, където на селското стопанство и жилищния фонд са нанесени щети за милиони евро.
Снегът парализира движението и в латвийската столица Рига, както и прекъсване на електроснабдяването в Латвия.
Тази вечер половината от руската столица Москва изглеждаше като пързалка от образувалия се лед, а другата половина - като русло на река заради разтопения от химикали сняг, предаде ИТАР-ТАСС.Десетки полети са отложени на летищата в Москва заради лошото време, предаде Интерфакс.