С тях кабинетът ще осигури стабилност на икономиката на страната, съобщи в. "Вима", цитиран от БТА.

Според изданието в "програма за промяна", както е наречена тя, били заложени доста "сурови" мерки, предвиждащи увеличения на данъци, в това число и на ДДС, както и на акцизи върху цигари и алкохолни напитки, тъй като в противен случай европейците нямало да пуснат кранчето за финансиране на страната.

Във връзка с тези мерки се очаква правителството в Атина да излезе и с първите си решения относно приватизацията.

Предполага се, че в кабинета има принципно съгласие за отдаване на концесия на летищата и на двете пристанища - Пирея и Солун, както и за продажба на държавната железопътна компания ОСЕ, за която щели да се изискват обвързващи оферти.

В. "Имерисия" пише, че около изготвянето на тази програма с реформи в Атина текат трескави консултации в рамките на кабинета, тъй като управляващата коалиция се стреми да получи "зелена светлина" от Еврогрупата за представените от нея реформи, така че да получи част от последния транш от международните заеми в размер на 7,2 млрд. евро.

Атина смята, че това е възможно да стане на извънредна среща на Еврогрупата на 27 март.

Гръцката страна се надява, че ако на тази среща финансовите министри от еврозоната одобрят списъка с реформи, на страната ще могат да бъдат преведени 1,9 млрд. евро, които ще дойдат от печалбите на Европейската централна банка заради изкупените от нея гръцки облигации.