Седмичникът представя и коментира своя информация от непосочени източници. Според нея Сокола е в основата на план за стабилизиране положението на югоизточната граница на Европейския съюз.

Представители на Европейската народна партия (ЕНП), на европейските социалисти (ПЕС) и на евролибералите (АЛДЕ) са провели серия срещи и са стигнали до извода, че бързо трябва да се реагира на надвисналата над Европа турска опасност, продължава публикацията.

Знакова фигура

Взето било решение почетният председател на ДПС Ахмед Доган да бъде превърнат в знаковата фигура, чрез която да бъде разкрит диктаторският характер на управлението на турски президент Ердоган, пише вестникът.

Ахмед Доган е обявен за един от най-големите политически авторитети на Балканите, които реално могат да влияят на процесите в мюсюлманското общност, смята председателят на групата на европейските либерали Ги Верхофстад.

Наблюдатели твърдят, че заместниците на Верхофстад в АЛДЕ - Филиз Хюсменова и Неджми Али, както и другите евродепутати от ДПС - Илхан Кючук и Искра Михайлова, са свършили много работа за каузата.

Според автора на "Галерия" представителите на ЕНП и европейските социалисти също са влезли в контакт с Доган, който е със забрана за влизане в Турция, но има огромно влияние сред турците не само в България.

Освен това лидерите на Германия и Франция - Ангела Меркел и Франсоа Оланд, обсъждали по телефона какво да правят спрямо Турция, като едно от направленията било "консолидирането на светските турски общности на Балканите около Ахмед Доган".

За твърдението, че е имало такива разговори, също не е посочен източник.

Невъзможна коалиция

Пред влиятелни български политици водещи фигури от ЕНП, ПЕС и АЛДЕ са дали подкрепата си за коалиция, която допреди няколко седмици беше невъзможна.

Правителство на националното спасение с участието на Доган, БСП, ГЕРБ и патриотите било единствено възможното, което можело да даде отпор на Турция.

Така нямало да бъде допусната сочената за близка до Турция партия ДОСТ в парламента на страна членка на Европейския съюз.

Засега срещу този план се обяви Валери Симеонов от "Обединени патриоти", който все още смята, че не Лютви Местан и ДОСТ, а Доган е опасен за националната сигурност.

Това съвсем естествено може да доведе до разпадане на съюза между ВМРО, "Атака" и НФСБ в следващия парламент, коментират наблюдатели.

Усложнените отношения между ЕС и Турция правели по-сигурно участието на Ахмед Доган в следващото управление на България, смятат хора от екипа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Според ненаименувани български анализатори за първи път нашите интереси и европейските се покриват толкова много. България и Европа са изправени пред едни и същи предизвикателства, които са на югоизточната ни граница, заключава "Галерия".