Подканата дойде на откриването на стажантска програма във фирма "Баумакс", която се финансира по схемата "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" на ОП "Развитие на човешките ресурси", предадоха БТА и "Фокус".

По думите на премиера това е рядък шанс за младежите в продължение на шест месеца да вземат заплата между 400 и 800 лв., да им бъдат плащани осигуровки и да повишат квалификацията си.
Той припомни, че по програма "Развитие на човешките ресурси" през 2007-2009 г. са усвоени четири милиона лева, през 2009-2012 г. - 150 милиона лева, а до края на програмния период предстоят да бъдат усвоени още 130 милиона лева.

Добър шанс е и за работодателите да се възползват от възможността за шест месеца държавата чрез своите фондове да им подготви квалифициран персонал, отбеляза Борисов.
"Би било много голяма глупост, и от младите хора, и от работодателите да не се възползват. Огромни пари стоят, който не ги използва, после да не се сърди", отсече премиерът.

Премиерът връчи две грамоти на фирмите, които са назначили най-много стажанти - "Неохим" и "Каменица", наели общо 90 младежи.