Гражданите на тези страни, които имат общо около 52 млн. души в трудоспособна възраст, вече няма да се нуждаят от разрешителни, за да започнат работа в Австрия или Германия - най-голямата европейска икономика, пише европейското издание ”Юропиън войс”, цитирано от "Фокус".

Повечето от страните-членки, включително Австрия и Германия, ще запазят ограниченията за най-новите държави в съюза – България и Румъния, присъединили се през 2007 г. с население в трудоспособна възраст от около 20 млн. души.

През април 2009 г. Европейската комисия разреши на Германия и Австрия да удължат с две години, максималния възможен срок, ограниченията за трудовите си пазари. Техните аргументи бяха, че допускането на работна ръка от новите страни-членки ще се отрази негативно на техните пазари на труда. Сега Германия очаква не повече от 14 000 работници от Централна Европа да пристигат годишно в страната. Властите в Австрия очакват от Чехия, Унгария и Словакия 11 500 – 16 500 души през първите две години след отмяната на ограниченията.

В началото на април т.г. еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор заяви, че следващото отваряне на германския пазар на труда за страните от Източна Европа вероятно ще привлече 100 000 души в страната.
"Това е контролируемо и дори желателно от гледна точка на недостига на работна сила и застаряването на населението" в Германия, допълва еврокомисарят.