Всички те неотдавна са кандидатствали в академията и били избрани, въпреки че президентът изрично им е забранил. Трима от тях работеха в руските силови структури.

Издадени са укази за уволнението на:

зам.-министъра на вътрешните работи Александър Савенков, който е и шеф на следствения отдел;
началника на архивното управление във Федералната служба за сигурност (ФСБ) Василий Христофоров;
началника на Главното военно-медицинско управление на Министерството на отбраната Александър Фисун;
и шефът на медицинско управление към президентството Константин Котенко.

Миналата седмица Путин публично изрази недоволството си от чиновниците академици, макар и без да назове имената им.

„Ще трябва да им предоставя възможността да се занимават изключително с наука - заяви тогава президентът. - Съдейки по всичко, тяхната научна дейност е по-важна от изпълнението на някакви рутинни административни задължения в органите на власт и управление.“

По съвпадение три дни по-рано пострада друг шеф от службите за сигурност.

В петък бе арестуван, получавайки голям подкуп, началникът на Северокавказкото управление на Федералната служба за охрана (ФСО) Генадий Лопирев, съобщи Интерфакс. На другия ден военен съд потвърди задържането му под стража.

От друга страна приближени до Путин вдигат рамене по повод медийните съобщения, че се готви реформа в администрацията на Кремъл.

Помощникът на президента Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС, заяви, че не знае за такава реорганизация: „Видях само публикациите в медиите, за никакви подробности не съм осведомен“.

Миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да потвърди или опровергае съобщенията. „Провеждат се разни обсъждания - каза Песков пред журналисти – С точна информация не разполагам.“

Реформата, за каквато писа в петък в. "Комерсант", предвиждала по-специално съкращаване на управленията в президентската администрация от 21, колкото са сега, до 8-9.