”Сова Харис”: Истанбулската конвенция не промени електората

stat
14:39  |  23 февруари 2018 | / Автор Красимир Тодоров /  
Васил Тончев от ”Сова Харис” представи резултатите от проучването Васил Тончев от ”Сова Харис” представи резултатите от проучването
Сн.: YouTube

Не се отчитат промени в електоралната подкрепа за политическите партии вследствие отношението им към Истанбулската конвенция.
Това се казва в изследване на "Сова Харис", посветено на темата и проведено между 8 и 10 февруари.

Хората, които споделят, че са били потърпевши от домашно насилие са около 22%, показват данните. Интересен е начинът, по който потърпевшите реагират на случилото се с тях. Преобладаваща част- 61% са се опитали сами да решат проблема.

Около 22% са поставили въпроса пред близките на семейството. А само 12% са поискали съдействие от полицията. До съд са достигнали единици. Иначе българите са категорични-95% смятат, че обществото не трябва да допуска насилие срещу жени.

Около 75% твърдят, че в семействата им никога не е имало физическо насилие срещу жени. В една четвърт от семействата обаче такова насилие е имало. Към момента, съотношението на хората, които смятат за полезно ратифицирането на Истанбулската конвенция спрямо тези, които я отхвърлят е 1 към 3.

Сред привържениците на ГЕРБ преобладават подкрепящи конвенцията, докато при БСП и патриотите е обратно. Според "Сова Харис" при това положение би било разумно приемането на Истанбулската конвенция да се отложи.


Последно в На фокус


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.