След като през септември Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да увеличи възнагражденията на магистратите с 12%, Владислав Горанов предупреди, че държавата няма пари и са възможни законодателни промени за начина на формиране на заплатите в системата.

В публикувания вчера за обществено обсъждане проект за 2016 година се казва: 

"Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България". 

Така Горанов на практика опитва да пренебрегне Закона за съдебната власт, в който е записано, че най-ниската заплата в съдебната система е равна на две средни месечни заплати в бюджетната сфера. ВСС пък единствен има право да преизчислява заплатите, изпълнителната власт и парламентът нямат право по Конституция да се месят в работата на ВСС. В основния закон дори е записано "съдебната власт е независима" и "съдебната власт има самостоятелен бюджет".

По тази причина днес петте съсловни организации на магистратите - Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, излязоха с безпрецедентно общо писмо. То е изпратено освен до самия Горанов, до председателката на парламента Цeцка Цачева, до премиера Бойко Борисов, до министъра на правосъдието Христо Иванов.

Магистратите определят действията на Горанов като "демонстрация на силово решение"  и "проява на неуважение към съдиите, прокурорите и следователите".

"Предложената промяна поставя магистратите в икономическа зависимост от ежегодно вземане на политическо решение на мнозинството в Народното събрание. Така предвиденият ред за зависимост на магистратските възнаграждения от решения, вземани всяка година от представители на законодателната власт, грубо засяга независимостта на съдебната власт", пише още в писмото.

Магистратите напомнят, че в момента законът определя не само магистратските заплати чрез средномесечните възнаграждения в обществения сектор, а и тези на депутатите, на председателя на Народното събрание, на президента, на съдиите в Конституционния съд и на министрите.  

За четвъртък е насрочена среща на членове на ВСС с финансовия министър, който е отправил поканата. Те вече веднъж водиха разговори, в които не постигнаха съгласие.

Междувременно правосъдният министър Христо Иванов коментира, че заплатите на магистратите трябва да се определят по начин, който не зависи от изпълнителната власт, но същевременно да бъде достатъчно предсказуем и стабилен.
Тепърва ще има дебат в парламента, смята той.