Точно в 12.15 ч. стотици работници от ВМЗ-Сопот излязоха от комбината и блокираха за 15 минути Подбалканския път, съобщиха БГНЕС и БНР.

Протестът е срещу невъзможността да работят в цеха в Иганово и липсата на яснота кога могат да се върнат на работните си места. 4000 души са заетите в производството в карловското село, където на 21 март и 14 април избухнаха взривове, а Районната прокуратура в Карлово установи груби нарушения и сериозни пропуски в охраната и пропускателния режим.

Служителите са притеснени, че могат да останат без заплати и че поръчките, по които работят, се бавят. Много от работещите във ВМЗ-Сопот помнят зимата преди две години, когато финансовият недостиг, свитото производство и готвената приватизация ги принудиха да извоюват възнагражденията си с продължителни протести.

Категорични са също, че няма да допуснат това да се повтори, след като са доказали с работата си, че предприятието може да печели. В момента работещите в Иганово са пренасочени към производствата в завода в Сопот. Ръковоството на оръжейното предприятие обаче не е оповестило официално какви са загубите от спрялята работа там, както и на каква стойност са щетите от взривовете 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза, че вчера е отменил забраната за влизане в земеделските земи, но що се отнася до това кога ще заработи цехът в Иганово и той не знае. На въпроса дали подозира опит за ликвидиране на ВМЗ Сопот, той отговори, че няма да се изненада.

Лукарски: Пари за заплати във ВМЗ има

Има достатъчно подписани договори и достатъчно работа, спекулира се с това, че няма пари за заплати, даже има предложение на Съвета на директорите да се увеличат заплатите на работниците от май, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски днес пред журналисти, цитиран от БТА.

По думите му възможно е да възникне проблем, ако в близките две-три седмици не започне работа в Иганово, заради евентуални неустойки по доста сключени договори, ако се закъснее с изпълнението.

"Има договорка с възложителите за отсрочка до средата на май. Ако до тогава започнем работа, няма да има неустойки. Това е ситуацията във ВМЗ, всякакви спекулации, че няма пари за заплати, че има за един аванс, че се подготвя приватизация на дружеството, държа да подчертая, са абсолютна спекулация и манипулация", заяви министърът.

По думите на Лукарски призивът на премиера Бойко Борисов към министъра на отбраната Николай Ненчев е бил сапьорите да си свършат по-бързо работата, да разчистят площадката в Иганово и работниците в най-кратък срок да започнат работа.

В отговор на въпрос, той каза, че в момента се предприемат промени в ръководството на предприятието.

"Има назначени нови зам.-изпълнителни директори, които са съобразени с подписаните нови договори и по-високото качество на работата и на контрола. Окончателни промени могат да се разглеждат, едва след като се види докладът на Съвета на директорите, на експертите и заключенията на прокуратурата", обясни Божидар Лукарски.