Това съобщи пред журналисти председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който присъства на заседание на Националния съвет на организацията, предаде БТА.

Той настоя поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ, а след година и половина началната заплата на млад лекар да тръгва от 1500 лева.

По думите на Райчинов заплатите на "старите лекари" в Спешната помощ трябва да достигнат 4500 лева. Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро.

Междувременно заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков изтъкна пред Нова телевизия, че от Министерството на финансите са поискани 20 млн. лв, които да осигурят 20 процента увеличение през 2015 г. на бюджета за заплати и осигуровки в Спешна помощ.

"Лекарският съюз подкрепя всички искания на протестиращите от Спешната помощ, но не подкрепяме в момента исканията за оставка на когото и да било", каза още Райчинов. Той уточни, че принципалът на Центъра за Спешна медицинска помощ ще реши дали да има кадрови промени в ръководния състав на центъра.

По-рано днес и председателят на комисията по здравеопазване в НС Нигяр Джафер посочи, че уволнението на директора на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев няма да реши проблемите.

Оставката на медика бе поискана от здравното ведомство след смъртта на столична фотографка на улицата, въпреки извикана линейка, както и след направен одит на Спешна помощ-София. Подчинените на д-р Гелев обаче се вдигнаха на протести и хвърлиха оставки. Вчера те поискаха премиерът да реагира срещу поведението на здравния министър в случая. Протестите продължават, без Спешна помощ-София да спира работа.

От Българския лекарски съюз обявиха, че не предвиждат организиране на протестни действия или искане на оставки на ръководствата на МЗ и Касата.

АНКЕТА: Кой е отговорен за бавната "Спешна помощ"?