Протестиращите заявиха, че увеличението на заплатите ще е много по-високо за хората, които работят в администрацията, и по-малко за тези, които работят на терен, тоест лекарите и сестрите, предаде Нова телевизия.

От документ, с който медията  разполага, става ясно, че средното увеличение за административните длъжности е 16,2%. С най-много се вдига заплатата на "завеждащия архиво-хранилището" - 35,4%. Така неговото възнаграждение е по-високо от това на старша сестра. А като сума най-голямото увеличение е 300 лева - получават го експертът по безопасни условия на труда и главният юрисконсулт.

За сравнение при медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9,2%, лекарите с две специалности ще получават 7% по-високи заплати.

Освен от заплащането си, медиците от Спешна помощ се оплакват още от вербална агресия на работното си място, от лошо отношение на ръководството към тях. Освен това получавали постоянни наказания, което още повече намалявало възнагражденията им.

"Д-р Гелев се отнася с нас абсолютно подигравателно, нарича ни „цървули”. Когато медиите се опитате да влезете в нещата, г-н министърът му позволява да излезе в отпуска”, заявиха медици.

Те признаха и за това, че им е забранено устно да карат пациенти до една от частните болници в София. Ако го направят, ги грозяла глоба.

"В този център работят 900 човека, а вие цитирате 4-5 заплати, които са административни. На тези длъжности са назначени хора с висше образование”, заяви шефът на Центъра за спешна мединска помощ в София (ЦСМП) д-р Георги Гелев пред Нова телевизия.

"Не може юрист да получава по-ниска заплата от медицинска сестра", коментира той и пред БТА.

Шефът на ЦСМП посочи, че на работещите в администрацията, сред които е и юристът на центъра, заплатите не са били увеличавани от времето, когато министър на здравеопазването е била Таня Андреева.

"Тогава имаше изрична забрана да се увеличи заплатата на администрацията", каза и зам.-директорът на ЦСМП д-р Светла Богданова. Тя посочи, че след увеличението заплатата на юриста е 1300 лв.

Д-р Гелев посочи, че стартовата заплата на начинаещ лекар е 1260 лв., а след 1 година трудов стаж заплатата става 1370 лв. Лекар със специалност получава основна заплата 1480 лв., а завеждащ работната смяна - 1680 лв., посочи още д-р Гелев. Основната заплата на медицинска сестра е 760 лв., като към нея, както и към останалите възнаграждения се добавят пари за прослужено време и др.

"Наказания има, ако има провинение и основание за това", допълни д-р Богданова по отношение на твърдения, че работещите са наказвани неоснователно.

"Директорът иска писмени обяснения от работещия, мнението на прекия му ръководител, прослушани разговори и сигнали на близки. Тогава се преценява дали има нарушение на трудовата дисциплина или Кодекса на труда", каза още тя.

Шефът на ЦСМП напълно отхвърли и обвиненията, че е обиждал подчинените си, както и че е наказвал хора за монотонно говорене.