Бунт за ”несправедливи” заплати в Спешна помощ

Напрежение в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Медиците протестираха заради несправедливо, според тях, разпределение на увеличението на заплатите.

Обратно в новината

Коментари - Бунт за ”несправедливи” заплати в Спешна помощ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"В този център работят 900 човека, а вие цитирате 4-5 заплати, които са административни. На тези длъжности са назначени хора с висше образование, заяви шефът на Центъра за спешна мединска помощ в София (ЦСМП) д-р Георги Гелев пред Нова телевизия. "Не може юрист да получава по-ниска заплата от медицинска сестра", коментира той и пред БТА. Георги Гелев, медицинската сестра също е лице с висше образование, подготвена да предпазва, поддържа, възстановява и подобрява здравето на хората и независимостта на виталните им физически и психически функции, като се съобразява с личността на всеки един от тях и техните психологически, социални, икономически и културни особености. Медицинската сестра в България е лице с висше образование, получило диплом от висше училище, признато от държавата и обучението в него съответства на държавните изисквания за обучение на образователна степен бакалавър по здравни грижи с професионална квалификация - медицинска сестра. Нивото й на подготовката отговаря на съвременните постижения на медицинската наука и практика, както и на нейното непрекъснато развитие. Медицинската сестра работи съвместно и във взаимодействие с лекаря, като изпълнява отговорни задачи в различни сектори на здравеопазването, полагайки комплексни грижи за физическото, психическото и социалното здраве на населението. Извършва превантивна дейност, свързана със социално значимите заболявания. За изпълнение на многостранните и отговорни задачи медицинската сестра притежава знания относно профилактиката, промоцията, диагностиката, лечението и рехабилитацията при различните заболявания.

Каква е политика в здравеопазването по отношение на доходите? Защо едни лекари вземат 680 лева, други 1200, трети 80 000 лева на месец?

какво да правят, като всички места за метачки с метли на летището са заети. а господина ако не знае, че сестрите също са с висше образование, да вземе и да направи справка. иначе - не юриста ходи на катастрофи с по 4 загинали, има ли идея дори как изглеждат телата на хора, загинали в катастрофи ? ужасяващо ежедневие, просто трябва да си с железни нерви и самообладание. пазете сестрите, те са по дефицитен кадър от юристите, да сте чували свободни места за юристи напоследък ?

Проблем май няма? А хората протестират! Принципа е един всяко чудо за три дена! Така че квото е решено вече е минало !Хайде на дежурства!

А означава ли да вземат пари под масата , питам аз...означава ли да оставят болните да умрат , буквално да пукнат , за да уговорят впоследствие погребално бюро за погребението и да разделят парите с бюрото...МАФИЯ В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ , НЕ СТЕ НИ НУЖНИ В БЪЛГАРИЯ 1ВСИЧКИ ВЪН !

ок, отиват си и какво ? идват шамани, баячки и дядо ви поп ще ви ръси със светена вода за здраве. ти му мисли.

Ела да те уредя с безплатна ризка с дълги ръкави. С тази злоба и некомпетентност , за нас си се запътил.

На фона на заплатите в страната, посочените заплати са прилични. Предвид работата, която вършат, посочените заплати са смешни. Уви, това важи за почти всички средностатистически българи. И юриста и лекаря са учили, вложили са в себе си и са важни. Ако лекаря сбърка и утре го съдят, кой ще му отървава задните части - юриста, нали. Така че и единия и другия са важни, но по различен начин. Просто заплатите, като цяло са жалки, но за съжаление, жалки са и заплатите на пациентите им, поне на по-голямата част. Проблема не е само в спешна помощ, проблема е повсеместен.

Изобщо парите за заплати в здравеопазването се разпределят неравномерно-справка заплатата на проф. Генчо Начев.

Не може юрист да получава по-ниска заплата от медицинска сестра", ------------------------------------- Юристът като иска висока заплата да отиде да работи правна кантора.В спешната основната дейност се върши от лекари и сестри и затова те трябва да са с най-високи заплати.Ако лекар напр. отиде да работи в юридическа кантора ще му дадат заплата като чистачката и никой няма да вика че не трябвало да взема колкото нея!!!

Абсолютно вярно, ама нали у нас назначават хора не по кадърност, а верни на партията, любовници и т.н. Затова са нагли. А щатове за свои хора, а дирекции, инспекторати, безброй. Теглят се милиарди това е.Вън, наглеци! Оставки!

Има някакъв проблем в бързата помощ, но никой не иска да го каже. Вероятно частните болници (а те са много силни по причини, които не казвам, защото модерират и бият) искат да се закрие и да им вземат "бизнеса". Как така безплатно ще спасяват хората, я да го закарат в частната болница, че пътеки, че доплащане, това са пари. Но няма да дадат и 1/50 от тези пари на работещите в БП. Като гледам - искат да се съсипе или поне да се компрометира службата. Или да остане само за здравно неосигурените (братята роми), които и без това не са желани в частните болници. А българите - да плащат. Нещо такова има, ама кой да ти каже !?

Абе, Москов, абе мушмуроко, кога ще увеличиш заплатите на персонала в линейките бе???? То не бяха лъжи, не бе чудо. Кога бе отворко? В София се спукват от работа, от адрес на адрес са по 12 часа, денонощно. Заплатите трябва да са двойно по- високи от сегашните! Кога ще ги оправите най- после????

Заплатите наистина трябва да са съответни на труда, но и линейките трябва да са добре оборудвани, а не да отиват при пациент с показания за инфаркт, а лекарят да има само 1 слушалка. Иначе все едно да наемеш пианист-виртуоз, а да не му осигуриш пиано.

stan_posta@

Имат си и кардиограф, всяка линейка. Не е там причината за вълненията.

Евала, Гелев! На ЦСМП точно юристи му трябват, зарежи ги тия медици и медсестри!

Значи чиновници и шефове и в здравеопазването и в образованието тотално се разгащиха - колят,бесят,лъжат и наглеят като бившите партийни секретари.Предлагам наесен лекари и учители заедно на стачка! Оставки!

Нали подкрепяхте ''идеите'' на москов как тогава не проумяхте че има ''свинско със зеле'' - зелето за вас свинското за тези дето цакат на висшестоящите които никога не дават макар и нашите пари без нещо за техния джоб

Живея на две крачки от мястото на снимката и всеки ден минавам от там. Отвън непрекъснато има шофьори на линейки, а в магазина отсреща (до входа-арка, който се вижда на снимката) редовно пазаруват лекари и сестри. Мога да ви кажа, че никой от тези хора не изглежда особено замогнал се финансово. Напротив - всички са съвсем скромни на вид. А вършат изключително напрегната и отговорна работа. Те влизат в циганските гета, въоръжени само със слушалки. И търпят побоища и разправии. Не е редно заплатите им да са ниски, напротив.

Това са хората , които са на предна линия и спасяват живот! Трябва да бъдем с тях , както и те са с нас в труден за нас момент! Стига с тази администрация! Нощни дежурства , първа помощ , хората които спасяват живот ! Трябва да получават достойно възнаграждение , ако искаме качествено обслужване!

Не го ли слушаш г-н д-р Гелев, че не можело медсестрата в Спешната да получава колкото юриста, защото това били хора с образование. Приоритети, какво да го правиш.

А г-н д-р Гелев дали е чувал за различните категории труд? И миньорите не са с висше образование, но всички знаем в какви изключително тежки и опасни условия работят, а в същото време трудът им е важен. Голяма глупост е да сравни юрист с медицинска сестра. Със същия успех може да сравни юриста с балерина, все толкова общо ще има.

Абе заплатите не са както преди 2 години, но все още са много ниски за хората работещи в спешните екипи!!! Там възнаграждението за напрегнатия и високо отговорен труд трябва да бъде не по- малко от 3000 за лекар, 1500 за сестрата и 1000 за шофьора!!! Хората работещи на екип в ЦСМП- София не са повече от 200 човека. Толкова ли министъра не може да намери едни 600000 лв. годишно та най- после да им се дава полагащото им се възнаграждение?? Докога ще въртят и сучат, като е ясно, че тези хора са жестоко експлоатирани и ощетявани?

600 000??? я пак си сметни сметките.

Сметката е съвсем точна!!! Толкова пари трябват за осигуряване на годишните заплати на хората работещи на екип в София. За увеличение с 50% ще трябват 300000!

Ясно е, че сума министри напоследък обещават, мажат и ни правят луди. Изобщо произвол,наглост и усвояване, а пред медиите кьорфишек и противопоставяне на гилдиите!